Ekskluzivno: Bez ruskog pasoša nema života na Krimu

Prije 15 mjeseci poluotok Krim je nakon referenduma pripojen Rusiji. Tranzicijsko razdoblje još je u početnoj fazi.

Od dva i pol milijuna stanovnika Krima, polovina sada ima putovnicu Rusije. Na ulicama se i dalje vide ukrajinske registarske oznake, a sve transakcije vrše se u rubljama.

Reporter Al Jazeere Đorđe Kostić, donosi priču o tome kako se građani Simferopolja snalaze u tranziciji Krima.

Pod haubom Lade ruski policajac upisuje broj šasije i motora. Briše ukrajinske podatke i upisuje nove.

Promjena dokumenata

Samo tako vlasnik automobila može preuzeti tablice Rusije. Ovo je do sada učinilo 200 od 800 tisuća vozača s Krima, među njima i Aleksandar Ivanitski iz Simferopolja.

“Mogu kazati da ovaj postupak danas ide mnogo brže nego ranije. Za dva sata ću dobiti ruske tablice. To činim jer je Krim sada u sastavu Rusije”, kaže Aleksandar.

Roman Nagajev i njegova osmomjesečna kći rođeni su na Krimu. Oboje sada imaju putovnicu Rusije.

No, njegova supruga je iz Kijeva i tamo je prijavljena. Morat će se odreći putovnice Ukrajine kako bi dobila prebivalište na Krimu.

Međutim, bez ukrajinskog dokumenta neće moći ići u matičnu zemlju i posjećivati roditelje.

“Trenutačno želim imati privremeno prebivalište na Krimu. Prijavljena sam u Ukrajini. Rekli su mi da će to biti vrlo težak proces jer Ukrajina ne priznaje Krim”, kaže Julija Nagajevna.

Ruska putovnica je kao ulaznica za život na Krimu. Bez nje nije moguće zamijeniti devize, otvoriti račun u banci, niti kupiti kartu u prijevozu. Ovaj dokument svi će morati imati do početka 2017. godine.

“Ruski pasoši na Krimu počeli su da se izdaju početkom godine. Vlasti na Krimu tvrde da je do sada taj dokument preuzelo milion i po ljudi od dva i po miliona koliko ih živi ovde”, javlja reporter Al Jazeere.

U kući Ekatarine Leonidovne Trosnikove, vrijeme je za podnevnu čajanku. Susjede su prošle godine zajedno izašle na referendum i glasovale za Krim u sastavu Rusije. Ekatarina kaže da od tada živi bolje.

Trojezične ploče samo na zgradi Vlade

“Moja mirovina se značajno povećala, to mi Ukrajina nije mogla osigurati jer je obračunavala nekorektno. Sada prema ruskim zakonima imam mnogo više novca”, kaže Ekatarina.

Nadežda Mihailovna Duka, rođena je godinu dana nakon pada carske Rusije. Ima 91 godinu. Preživjela je Drugi svjetski rat, bila je medicinska sestra, a umirovila se prije 40 godina.

“Simeforopolj se vratio majci Rusiji, Krim je uvijek bio ruski. I to Ukrajinci dobro znaju. Gledam vijesti, brinem se za djecu, ginu tamo, pitam se zašto nitko ne može zaustaviti predsjednika Porošenka”, kaže Nadežda.

Iako je odmah nakon referenduma predsjednik Vladimir Putin obećao da će na teritoriju cijelog Krima biti postavljene trojezične ploče na ruskom, ukrajinskom i tatarskom jeziku, one se danas mogu vidjeti samo na zgradi Vlade Krima.

Izvor: Al Jazeera