Švedska jača vojsku strahujući od Rusije

Prošle godine prijavljeno više navodnih prodora ruskih aviona u zračni prostor Švedske (Reuters)

Švedska povećava svoju vojnu sposobnost i sve češće sudjeluje u zajedničkim vježbama s NATO-om, u odgovoru na ruske “sve veće, kompleksnije, a u nekim slučajevima i sve provokativnije manevre”, izjavio je u petak švedski ministar obrane Peter Hultqvist za list Dagens Nyheter.

Švedska, koja nije članica NATO-a i ima dugu tradiciju vojne neutralnosti, nedavno je sudjelovala u manevrima NATO-a “Baltops” u Baltičkom moru, u rujnu će sudjelovati na velikim manevrima NATO-a u Španjolskoj, a 2018. godine u vojnim vježbama u Norveškoj, prenosi Tanjug agenciju AFP.

“Moramo držati korak s novom realnošću. U Parlamentu je široko zastupljeno gledište da SAD treba biti vojno zastupljen u Europi”, rekao je, između ostalog, Hultqvist.

Njegov komentar uslijedio je dan nakon što je američki istraživački centar Cepa objavio kako je Rusija između 21. i 25. ožujka održala manevre sa 33.000 vojnika, kojima je, između ostalog, uvježbavana invazija na švedski otok Gotland.

Raste podrška ulasku u NATO

Švedski vojni proračun je od kraja Hladnog rata bio drastično smanjen, a vojni fokus je više bio na međunarodnim mirovnim misijama nego na obrani svojeg teritorija.

U travnju je, međutim, Švedska najavila planove da u razdoblju od 2016. do 2020. godine poveća obrambeni proračun za 10,2 milijarde kruna (1,09 milijardi eura), uglavnom radi modernizacije vojnih brodova, kako bi uspješnije otkrivali i presretali podmornice.

U listopadu prošle godine neuspješno je okončana jednotjedna potraga nedaleko od Stockholma za podmornicom za koju se sumnjalo da je ruska.

Prošle godine je prijavljeno više navodnih prodora ruskih aviona u zračni prostor Švedske.

Javno mnjenje Švedske je dugo bilo protivno stupanju Švedske u NATO, ali su posljednja istraživanja pokazala kako se među stanovništvom povećava podrška toj ideji.

Izvor: Agencije