Abbas: Neuspješni projekti za uništenje Palestine

Abbas se obratio povodom obilježavanja Dana Nakbe (EPA)

Predsjednik Palestine Mahmoud Abbas kazao je kako projekti i programi Vlade Izraela za uništenje Palestine nisu bili uspješni, javlja agencija Anadolija. 

Abbas je ovo saopćio na palestinskoj televiziji povodom obilježavanja 67. godišnjice Nakbe (Velike katastrofe).

Dodao je da se Palestinci neće pomiriti sa okupacijom, te da neće odustati od svoje zemlje i svojih prava. On je, također, dodao kako ne vjeruje u to da Vlada Izraela ponovno neće učiniti ono što je učinila 1948. godine.

“Zajedničkim snagama i naporima suprostavit ćemo se teorijama zavjere, čiji je cilj marginalizacija naše misije izgradnje palestinske države, te sumnjivim projektima koji zagovaraju državu sa privremenim granicama ili državu koja bi bila ograničena područjem Gaze”, kazao je predsjednik Abbas.

Abbas je dodao da će se palestinski narod na miran način nastaviti boriti protiv okupacije i okupatora. On je istakao kako svi odgovorni za napade usmjerene protiv Gaze, za izgradnju jevrejskih stambenih jedinica i za izolaciju Palestinaca trebaju odgovarati na Međunarodnom krivičnom sudu u Hagu.

Tri teme dio pregovora

Pozvao je Vladu Izraela da ponovno razgovaraju o tri teme koje su sastavni dio pregovora.

“To su jednogodišnji pregovori, čiji je cilj zaustavljanje izgradnje jevrejskih naselja, oslobođenje palestinskih zatvorenika, kao i obustavljanje okupacije najkasnije do 2017. godine. Sada očekujemo odgovor Vlade Izraela i njihovog predsjednika. Ako oni nastave sa onim što su počeli u prošlosti, mi ćemo odgovoriti na to”, istakao je Abbas.

Izrael je 14. maja 1948. godine okupirao teritorije Palestine i proglasio svoju nezavisnost, a tamošnje palestinsko stanovništvo je primorano na iseljavanje. Palestinci od tada 15. maj obilježavaju kao Nakbu (Veliku katastrofu).

Milioni Palestinaca i danas žive u izbjegličkim kampovima širom Bliskog istoka. Prema podacima Ujedinjenih naroda (UN) iz 1950. godine, više od polovine tadašnjeg stanovništva moralo je napustiti svoju zemlju.

Podaci palestinskog Zavoda za statistiku pokazuju da se 85 posto palestinske teritorije nalazi pod okupacijom Izraela.

Izvor: Agencije