Žestoki sukobi u Burundiju

U Burundiju neredi traju od 26. aprila (Reuters)

Žestoki sukobi izbili su u četvrtak ujutro oko sjedišta nacionalne televizije i radija u Bujumburiju, prijestolnici Burundija, između lojalne vojske i pučista, koji tvrde da su svrgnuli predsjednika Pierrea Nkurunzizu na putu u inostranstvo, objavili su svjedoci i vojni izvori.

Sukobi s teškom artiljerijom i raketama izbili su oko zgrada televizije i radija i još su pod nadzorom pristaša predsjednika Nkurunzize, prenosi Hina.

Svjetske agencije navode kako nije potpuno jasno koliku podršku u zemlji uživa general burundske vojske Godefroid Niyombareh, koji je u srijedu predvodio državni udar zbog odluke predsjednika Pierrea Nkurunzize da pokuša izboriti i treći mandat.

Vođe istočnoafričkih zemalja osudile su pokušaj njegova zbacivanja i pozvale su na povratak “ustavnog poretka”. Američki State Department pozvao je “sve strane da odmah okončaju nasilje i pokažu suzdržanost”.

Predsjednik Nkurunziza, koji ne pristaje odgoditi junske izbore, u srijedu je bio u Tanzaniji i ondje s drugim istočnoafričkim čelnicima trebao razgovarati o burundskoj krizi, a njegov je pomoćnik priče o puču odbacio kao “šalu”.

Zatvoreni prelazi

Tanzanijski zvaničnik je rekao da predsjednik Nkurunziza nije prisustvovao tim razgovorima, te je otišao za Burundi, no Niyombareh tvrdi da su svi granični prijelazi i aerodrom u glavnom gradu Bujumburiju zatvoreni.

General major Godefroid Niyombareh rekao je u srijedu da zemljom upravlja odbor nacionalnog spasa.

Odbor nacionalnog spasa generala Niyombareha sastoji se od najmanje petorice drugih vojnih i policijskih generala, a general je na radiju najavio kako je misija toga odbora “obnova nacionalnog jedinstva, te miran i pošten nastavak izbornog procesa”.

U toj zemlji neredi traju od 26. aprila i dosad su odnijeli najmanje 20 života, a zadnjih je sedmica iz zemlje pobjeglo, prema Ujedinjenim narodima, 70.000 Burundaca.

Izvor: Agencije