Burundi

Istaknuti sadržaj

Cijeli Sadržaj

Vijeće sigurnosti UN-a osudilo je nasilje u Burundiju.Dan nakon što je 15 osoba poginulo u koordiniranim napadima na vojne objekte u glavnom gradu pojavile su se informacije o pronalasku još najmanje 40 tijela i to, na ulicama tog grada.  

Published On 12 Dec 2015

Zbog nestabilne političke situacije, Burundi je od aprila ove godine napustilo više od 160.000 osoba.Većina je utočište našla u susjednim državama: Tanzaniji i Demokratskoj Republici Kongu.Zasada se zna da se blizu 70.000 izbjeglica nalazi u Ruandi.

Published On 22 Jul 2015

Još tri kandidata opozicije povukla su kandidaturu za predsjedničke izbore u Burundiju. Smatraju da predstojeći izbori nisu pošteni. Međutim, aktuelni predsjednik i dalje je odlučan da se kandiduje treći put, uprkos pobunama građana.

Published On 19 Jul 2015

Deseci hiljada stanovnika Burundija od nasilja su pobjegli u susjednu Tanzaniju. Smješteni su u prepunim izbjegličkim kampovima. Humanitarne organizacije upozoravaju da nema dovoljno mjesta za sve i da su uslovi sve gori. Najnoviji problem je epidemija kolere, od koje su do sada preminule 33 osobe.

Published On 22 May 2015

Žestoki sukobi izbili su između lojalne vojske i pučista, koji tvrde da su svrgnuli predsjednika Pierrea Nkurunzizu.

Published On 14 May 2015

Vojska objavila da je predsjednik te zemlje, zbog kojeg već sedmicama traju neredi, razriješen dužnosti.

Published On 13 May 2015