Vatikan priznaje državnost Palestine

Papa će u subotu primiti u audijenciju palestinskog predsjednika Mahmouda Abbasa (Reuters)

Vatikan je zvanično priznao Palestinu kao državu u novom sporazumu kojim je završio pregovore s palestinskim zvaničnicima.

U tom sporazumu koji je finaliziran u srijedu, ali se još mora potpisati, jasno se daje do znanja da je Sveta stolica prebacila svoje diplomatske odnose sa Palestinske oslobodilačke organizacije na državu Palestinu. 

Papa Franjo spomenuo je ”državu Palestinu” tokom posjete Vatikanu prošle godine, a Vatikan još održava diplomatske veze s Palestinskom oslobodilačkom organizacijom.

Susret pape i Abbasa

Glasnogovornik Vatikana, otac Federico Lombardi izjavio da će papa u subotu primiti u audijenciju palestinskog predsjednika Mahmouda Abbasa, dan prije nego što će proglasiti svetima prvu dvojicu Arapa.

Vatikan je pozdravio odluku Generalne skupštine UN-a 2012. godine da prizna palestinsku državu, ali ovaj ugovor je prvi zvanični dokument u kojem se spominje Palestina kao država. 

Izraelsko Ministarstvo vanjskihi poslova je saopćilo da je razočarano takvim razvojem događaja.

“Taj potez ne promovira mirovni proces i udaljuje palestinsko rukovodstvo od povratka direktnim i bilateralnim pregovorima,” navodi se u poruci Ministarstva uz napomenu da će ” Izrael proučiti sporazum i razmotriti odgovarajuće korake”.

Izvor: Agencije