Grčka platila ratu duga u posljednji čas

Atini ističe vrijeme, zvaničnici upozoravaju da bi državna blagajna uskoro mogla presušiti (EPA)

Iako su mnogi strahovali da Grčka danas neće uspjeti uplatiti ratu duga MMF-u, Atena je objavila da je uplatila 450 milijuna eura.

Uplata je obavljena u posljednji čas, u trenutku kada su mnogi već najavljivali bankrot države.

Šest radnih dana

Grčka ima još šest radnih dana da eurozoni dostavi revidiranu listu planiranih reformi, kako bi potvrdila dogovor o isplati nove tranše pomoći toj zemlji, saopćili su u četvrtak zvaničnici u Briselu.
Članice eurozone žele da dogovor o zajmu Atini u iznosu od 7,2 milijardi eura bude spreman za sastanak ministara finansija 24. aprila.
“Ako se uzme u obzir vikend pravoslavnog Vaskrsa, ostaje još samo šest dana”, rekao je jedan zvaničnik EU-a.

Podsjetimo, MMF je zajedno sa Europskom komisijom i Europskom središnjom bankom sudjelovao u zajmu 240 milijardi eura, sa ciljem sprječavanja upravo bankrota Grčke, pa onda i njezina izlaska iz europske monetarne unije.

Trenutačno, grčki dug iznosi blizu 316 milijardi eura, a posljednja sredstva iz međunarodnog programa pomoći dobili su u kolovozu prošle godine.

“Grčka je izvršila uplatu i na taj način prevazišla jednu od mnogih prepreka, ali ima još mnogo posla u idućim tjednima. Mnogo otplata koje se moraju izvršiti u travnju i početkom svibnja – MMF-u i Europskoj središnjoj banci, kao i velika otplata idućeg ljeta. Opći dojam je da grčka vlada jedva spaja kraj s krajem, prikuplja novac iz tjedna u tjedan, te brine kako isplatiti mirovine i plaće, kredite… Međutim, još nema dogovora sa europskim partnerima o odobrenju sredstava koja ova država očajnički treba”, javlja Al Jazeerin Barnaby Phillips.

Vrijeme ističe

Grčka vlada se nada da bi od prodaje luke Pirej i 14 regionalnih zračnih luka mogla namaknuti još 1,5 milijardi eura.

“Otkada je Tsipras došao na vlast očita je zategnuta atmosfera između Grčke i ostalih članica EU. To je odnos pun nepovjerenja. Članice Unije ne slažu se sa Tsiprasovim odlaskom u Moskvu, a posebno je negativne reakcije izazvalo to što je rekao da ne podržava sankcije EU Rusiji zbog sukoba na istoku Ukrajine, kao i što od Njemačke traže odštetu iz Drugog svjetskog rata. Sve to ne stvara dobre odnose neophodne za sklapanje dogovora i spašavanje grčke ekonomije”, javlja Phillips.

Ateni vrijeme istječe, te dužnosnici upozoravaju na to da bi državna blagajna uskoro mogla presušiti.

Ukoliko se sporazum između Atene i vjerovnika ne potpiše do kraja travnja, Grčka bi mogla bankrotirati i završiti izvan eurozone.

Izvor: Al Jazeera i agencije