Putin: Nacizam je najgori oblik esktremizma

Vladimir Putin je odao počast letonskim borcima koji su se borili u Crvenoj armiji (EPA)

Ruski predsjednik Vladimir Putin poručio je kako je “nemoguće preoblikovati historiju da bi se prilagodila trenutnoj političkoj situaciji”.

“Neće uspjeti oni koji nastoje izmijeniti historiju radi sadašnje političke situacije, ma koliko se trudili, uključujući i korištenje takvih metoda kao što je veličanje nacizma. Nemoguće je preoblikovati historiju radi političke situacije”, rekao je on, prenose ruski mediji.

“Naravno, određena šteta može biti načinjena takvim akcijama. Najveća je opasnost da počne rasti osjećaj straha zbog ekstremnog izražavanja i njegovog najgoreg oblika – nacizma”, kazao je Putin.

Počast antifašistima

Istakao je kako je najbolji način da se sačuva historija razgovor s veteranima, slušanje njihovih priča i upoznavanje s dokazima o tome šta se zaista dogodilo u Drugom svjetskom ratu.

Putin je u ponedjeljak položio cvijeće na spomenik sovjetskim vojnicima na groblju u selu Marfino, na području Velikog Novgoroda, koji se nalazi na sjeverozapadu Rusije.

Na tom groblju sahranjeno je gotovo svih 4.185 sovjetskih vojnika iz 43. letonske divizije, stradalih u jednoj borbi protiv njemačkih vojnika u Drugom svjetskom ratu.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO