Abe žali, ali se ne izvinjava zbog agresije

Abeov govor na otvaranju samita Azija-Afrika pomno je praćen (Reuters)

Japanski premijer Shinzo Abe izrazio je u srijedu na summitu Azija-Afrika u Jakarti “duboko žaljenje” zbog agresije njegove zemlje tijekom Drugog svjetskog rata, no nije se ispričao, što bi moglo naljutiti Kinu i Južnu Koreju.

Govoreći o načelima mira prigodom 60. obljetnice konferencije u Indoneziji na kojoj je rođen Pokret nesvrstanih, Abe je prisutnim izaslanicima, među kojima kineskom predsjedniku Xi Jinpingu, poručio: “Japan, uz osjećaje dubokog žaljenja vezano uz zadnji rat, obećaje da će ostati nacija koja će se uvijek držati tih istih načela, bez obzira na okolnosti”, prenosi Hina.

Znak pomirenja

Glasnogovornik japanske vlade u Tokiju kazao je da su u tijeku pripreme za susret Shinza Abea i kineskog predsjednika Xi Jinpinga, u okviru summita na kojem su se dvojica čelnika rukovala prije početka sastanka.

Novi susret dvojice čelnika bio bi važan znak pomirbe nakon dugogodišnjih bilateralnih tenzija u vezi japanskog militarizma tijekom Drugog svjetskog rata i sadašnjih teritorijalnih razmirica.

Abeov govor na otvaranju summita Azija-Afrika pomno je praćen uoči deklaracije koju bi trebao objaviti povodom 70. obljetnice završetka Drugog svjetskog rata za nekoliko tjedana.

Izvor: Agencije