Tsipras: Kreditori sve žešće pritišću Grčku

Alexis Tsipras je od opozicije zatražio da se pridruži nacionalnim naporima da se okonča štednja (EPA)

Grčka neće biti sposobna otplatiti ogromne dugove a da ih konačno ne restrukturira”, priznao je u ponedjeljak navečer grčki premijer Alexis Tsipras.

U obraćanju zastupnicima Parlamenta to je poručio u atmosferi povećanih pritisaka kreditora na Atenu, od koje se traži da istupi s održivim reformama za smanjenje troškova kako bi dobila pomoć iz tzv. spasilačkog fonda i izbjegla nemogućnost otplate dospjelih obveza.

Tsipras je istaknuo kako njegova Vlada nije odustala od sporazuma o dugu i “labavijih” smjernica na planu deficita, prenosi AP.

“Postoji priznavanje [kreditora] potrebe da konačno počne rasprava o neophodnom restrukturiranju grčkog duga, zato što ga je bez takve intervencije nemoguće platiti”, rekao je Tsipras.

Nužna podrška opozicije

Atena tokom travnja treba isplatiti gotovo tri milijarde eura, a obveze će narednih mjeseci biti još veće.

Budući da ne može osigurati sredstva na međunarodnom tržištu obveznica, Grčka za isplatu tih obaveza ovisi o svojim kreditorima.

Tsipras je od opozicijskih stranaka zatražio da se pridruže nacionalnim naporima da se okonča štednja, ističući kako je “došao trenutak da se govori istina”.

U tom smislu, prenijele su agencije, Tsiprasova Vlada “traži častan kompromis s partnerima”.

“Ipak, ne očekujte od nas da potpišemo primirje bez uvjeta. To je razlog zbog kojeg smo pod nemilosrdnim napadima, ali i razlog zbog kojeg nas društvo podržava”, rekao je.

Opozicijske stranke trebaju odlučiti hoće li podržati pregovaračku politiku Vlade za okončanje štednje, koja je uništila gospodarstvo i grčko društvo, ili će biti glasnogovornici onih koji su stvorili memorandum o zajmovima.

Pozvao je stranke koje su vladale Grčkom posljednjih pet godina da objasne koje su to reforme proveli na korist Grčke.

“Nova grčka Vlada pregovara, bori se i krvari kako bi okončala krvarenje većine grčkog naroda”, istaknuo je Tsipras, dodajući da će lista reformi koja je dostavljena partnerima promijeniti zemlju.

Dokumenti na grčkom

Atena je ranije obećala predstaviti konkretni popis reformi, kao što to traže njezini kreditori Europska komisija, Europska središnja banka i Međunarodni monetarni fond, kako bi dobila preostalih 7,2 milijarde eura iz programa financijske pomoći.

Grčki dužnosnici ušli su u četvrti dan pregovora s kreditorima zemlje u Bruxellesu, nakon što razgovori tijekom vikenda nisu donijeli rezultata.

Izvori iz EU-a rekli su da je izaslanstvo iz Atene predočilo elektronske dokumente na mobilnim uređajima pisane na grčkom jeziku, piše njemačka agencija dpa.

Ako ne postigne dogovor narednih dana, Grčka, kojoj nedostaje novaca, mogla bi bankrotirati i izaći iz eurozone, smatraju analitičari.

Izvor: Agencije