EU nudi Grčkoj dvije milijarde eura

Lideri Evropske unije kažu da se Grčka složila s tim da u narednih nekoliko dana izađe s planom novih reformi. Tako bi osigurala finansijsku pomoć i spriječila bankrot.

Iz neiskorištenih fondova, Evropska unija ponudila je toj zemlji dvije milijarde eura u 2015. godini kako bi pokušala izbjeći humanitarnu krizu.

Nakon sastanka u Briselu, Angela Merkel je naglasila da se Grčka mora pridržavati svakog paragrafa onoga što je dogovoreno 20. februara.

No, mogla bi uvesti reforme u penzionom sistemu ili povećanje poreza, dok god budu imali isti učinak kao mjere poduzete do sada.

”Unutar dogovora, grčka Vlada ima autonomiju da napravi reforme i predstavi listu u nadolazećim danima. To znači da ima šansu zamijeniti određene reforme od 10. decembra s novim prijedlozima ekonomskih reformi, dok god imaju isti učinak kao ono što je već dogovoreno. A hoće li imati isti učinak, evropske institucije bi trebale evaluirati, predložiti ih eurogrupi”, rekla je Merkel.

Humanitarna kriza

Prema pokazateljima, eurozona se oporavlja, a predsjednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker htio bi vidjeti još više strukturnih reformi i spreman je ponovno pružiti izdašnu finansijsku pomoć Grčkoj.

“Vjerujem da Grčka ima vrlo ozbiljan socijalni problem, humanitarnu krizu ako ćemo ju tako nazvati, a to uistinu jest humanitarna kriza. Zemlja koja je u toj poziciji, treba se razvijati, treba pomoć iz evropskog budžeta, a oni su na raspolaganju, otprilike dvije milijarde eura za 2015. Taj novac se namjerava dati grčkoj državi, da bi se poticali financijski projekti koji promiču rast i socijalnu koheziju.”

Nakon sastanka, grčki premijer Alexis Tsipras uvjeren je da će njegova Vlada uspjeti osigurati stabilno finansiranje države.
 
”Želim vas uvjeriti, nema apsolutno nikakvog problema s likvidnošću u ekonomiji. Naše obaveze prema građanima, kao i prema institucijama, potpuno su zagarantirane”, rekao je Tsipras.
 
Dvodnevni samit nije održan da bi se donosile odluke, već da se provjeri realno stanje, pojasnio je predsjednik Evropskog vijeća Donald Tusk.
 
“U duhu međusobnog povjerenja dogovorili smo se da ćemo ubrzati rad i zaključiti ga što je prije moguće. Vjerujem da je ovo bio važan sastanak, na kojem smo uspjeli ponovno izgraditi povjerenje”, rekao je on.
 
Dogovorena je i evropska energetska unija, kojom se članice obavezuju da će ubrzati infrastrukturne projekte kojim bi bolje povezali mrežu za snabdijevanje plinom i strujom.
 
Po pitanju zajedničke vanjske politike, sankcije Rusiji ostaju na snazi, a one bi mogle biti ukinute najkasnije krajem 2015. i to samo ako se ta zemlja bude pridržavala sporazuma u Minsku.

Izvor: Al Jazeera