Putin: Napravili smo od Krima tvrđavu

Putin: Kada je riječ o našim snagama nuklearnog odvraćanja, one su uvijek u stanju pune borbene gotovosti (AFP)

Ruski predsjednik Vladimir Putin izjavio je u nedjelju navečer da je Rusija prošle godine bila spremna za nepovoljan razvoj događaja na Krimu i da u pripravnost stavi nuklearne snage, ali je rukovodstvo države polazilo od toga da se to neće desiti.

Agencija Interfaks navodi da je Putin u dokumentarcu Krim – Put u Otadžbinu na TV Rossia 1 rekao da iz razgovora sa zapadnim partnerima nije bilo jasno da se oni neće vojno miješati u situaciju.

“Bili smo spremni to učiniti. Razgovarao sam s kolegama i govorio im da je to naša historijska teritorija, da tamo žive Rusi, da su se našli u opasnosti i da im ne možemo okrenuti leđa. Nismo mi izvršili državni prevrat, to su uradili nacionalisti i ljudi ekstremnih uvjerenja. Vi ste ih podržali. Međutim, gdje se vi nalazite? Hiljadama kilometara daleko? A mi smo ovdje, i to je naša zemlja. Za šta bi se vi htjeli tamo boriti? Ne znate? A mi znamo. I na to smo spremni”, kazao je Putin.

“To je poštena i otvorena pozicija i zato ne mislim da je bilo ko imao želju pokrenuti nekakav svjetski konflikt”, naveo je ruski predsjednik, a prenose RIA Novosti.

Sistem ‘Bastion’

Putin je podvukao da je, bez obzira na svu složenost i dramatičnost situacije, hladni rat završen i da nisu potrebne međunarodne krize slične “Karipskoj”, tim prije što stanje nije zahtijevalo takve akcije i to bi bilo protivrječno interesima zemlje.

“Kada je riječ o našim snagama nuklearnog odvraćanja, one su i tako uvijek u stanju pune borbene gotovosti”, kazao je on.

Putin je, također, rekao da je Rusija svjesno instalirala sisteme “Bastion” na Krimu kako bi bili vidljivi iz svemira.

“‘Bastion’ je odbrambeni sistem koji štiti obalu, teritoriju. Njime se ne napada, ali je to efikasno, moderno, visokoprecizno oružje. Za sada takvo oružje nema niko. To je, sudeći po svemu, najefikasniji obalski sistem u svijetu do danas. Da, u jednom trenutku smo, da bi bilo jasno da je Krim pouzdano zaštićen, prebacili obalske sisteme ‘Bastion'”, rekao je predsjednik Rusije.

Prema Putinovim riječima, Rusija je imala informaciju da su “radikalno nastrojene ukrajinske vlasti” bile spremne “izvršiti masovne terorističke akte na Krimu”, s velikim brojem ljudskih žrtava, a na Krimu je bio visok stepen militarizacije, s velikim brojem sistema S-300 i drugog teškog oružja i oklopne tehnike ukrajinske armije.

Opet bi isto uradio

“Napravili smo od Krima tvrđavu, i s mora, i s kopna”, dodao je.

Putin je rekao i da je Zapad na sve moguće načine pokušavao ne dopustiti prisajedinjenje Krima Rusiji poslije održanog referenduma, a za sankcije je naglasio kako je potrebno da se uvode onima “koji izvode državne prevrate i koji im pomažu”.

“Mi smo radili u interesu ruskog stanovništva i cijele zemlje. Nije uopće dopustivo prodavati to za novac, za nekakvu povoljnost, za mogućnost nekih ugovora ili bankarskih transakcija (…) To ne znači da mi ne trebamo uvažavati međunarodno pravo i interese naših partnera. Ali, znači da i svi naši partneri trebaju uvažavati Rusiju i njene interese”, kazao je prvi čovjek Rusije.

Odgovarajući na pitanje bi li postupio isto kada bi se ponovila prošlogodišnja situacija, predsjednik Rusije je rekao: “Pa, naravno”, navode RIA Novosti.

Izvor: Agencije