Netanyahu na udaru društvenih mreža

Promotivni spot u kojem Netanyahu koristi snimke govora u Kongresu [Izvor: YouTube/Benjamin Netanyahu]

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu našao se na udaru korisnika društvenih mreža nakon što je objavio promotivni spot za izbornu kampanju, u kojem je prikazan njegov govor u Američkom kongresu 3. marta.

Promotivni spot na hebrejskom jeziku prikazuje kako američki zakonodavci aplaudiraju Netanyahuu tokom njegovog govora, ali u snimku nisu iskorišteni audiozapisi samog govora.

U Izraelu se 17. marta održavaju parlamentarni izbori.

Društvene mreže su brzo reagirale na objavljivanje promotivnog spota, a mnogi su naveli da snimak potvrđuje njihove sumnje da će Netanyahuov govor biti iskorišten u političke svrhe u kampanji za izbore.

Netanyahu je u Kongres stigao na poziv Republikanca Johna Boehnera, bez obavještenja Obaminoj administraciji.

Pedeset demokrata nije prisustvovalo njegovom obraćanju.

Kongresmen Earl Blumenauer na svom facebook profilu navodi da je jedan od razloga što je bio prvi član Kongresa koji je odbio prisustvovati Netanyahuovom govoru briga da će premijer Izraela govor iskoristiti u promotivne svrhe. 

Izvor: Al Jazeera


Povezane

Pojedini istaknuti demokrati, uključujući potpredsjednika Josepha Bidena, prijete da će bojkotovati govor izraelskog premijera Benjamina Netanyahua u Kongresu. Netanyahu je sinoć stigao u Washington kako bi prisustvovao godišnjoj konferenciji Američko-izraelskog komiteta za javne poslove, najjače proizraelske lobističke grupe. Posjetu će iskoristiti da izrazi protivljenje bilo kakvom sporazumu sa Iranom.

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO