Maduro traži specijalne ovlasti prema SAD-u

Predsjednik Nicolas Maduro zatražio je specijalne ovlasti za dekrete od Parlamenta Venecuele u odgovoru na nove američke sankcije, izazvavši nemir među kritičarima njegove socijalističke administracije.

„Tražit ću omogućavanje Zakona protiv imperijalista kako bih zaštitio nacionalni mir, integritet i suverenitet“, kazao je Maduro.

Ukoliko Nacionalna skupština odobri njegov zahtjev, a očekuje se da će se to desiti jer skupštinu kontroliraju aktuelne vlasti, to će biti drugi put, a 52-godišnji nasljednik Huga Chaveza dobija dodatne ovlasti od pobjede na izborima 2013. godine.

Parlamentarac iz redova opozicije Elisa Matta optužio je Vladu da koristi potez Sjedinjenih Američkih Država kao izgovor da traži dodatne ovlasti, što su ranije planirali zbog straha od gubitka kontrole nad Nacionalnom skupštinom, što bi se moglo desiti kako prikazuju neke ankete.

„Vlada koristi situaciju sa SAD-om, ovo su već ranije planirali, no većina u Skupštini može oboriti zakone“, kazao je Matta.

Opozicijska koalicija traži ujedinjenje partija i prikazuje nedavna dešavanja kao dokaz diktatorskog ponašanja Madura te kao manjak pažnje prema svakodnevnim problemima poput kriminala ili neimaštine.

Ciljane sankcije

Nacionalna skupština Venecuele, u kojoj je potrebna dvotrećinska većina da odobri posebni zakon nakon što se preda posebni zahtjev, trebala bi se uskoro sastati. U prošlosti, i Maduro i Chavez su dobili brzo odobrenje za posebni zakon.

Američki predsjednik Barack Obama u ponedjeljak je objavio izvršnu naredbu u kojoj se Venecuela deklarira kao prijetnja nacionalnoj sigurnosti te u kojoj su sankcije nametnute sedmorici zvaničnika ove južnoameričke države.

Bijela kuća je saopćila kako se novi set ciljanih sankcija ne odnosi na stanovnike Venecuele niti na trgovinske odnose dviju država, već na posebno imenovane Vladine zvaničnike koje SAD optužuje za kršenje ljudskih prava.

Izvor: Agencije