Ruske vojne vježbe na Krimu i jugu zemlje

Ruska vojska započela je na poluotoku Krim vojnu vježbu u kojoj učestvuje više od 600 vojnika, objavila je ruska agencija RIA Novosti.

Ta agencija se poziva na saopćenje ruske Crnomorske flote, u kojem se navodi da su jedinice za odbranu obale započele vojnu vježbu na Krimu, u kojoj koriste blizu 50 vrsta naoružanja, prenio je Reuters.

Pored toga, RIA Novosti navode da je na jugu Rusije također počela vojna vježba u kojoj učestvuje gotovo 2.000 pripadnika izviđačkih jedinica ruske vojske, a koja će trajati mjesec dana.

Vojna vježba ruske vojske održava se samo dan uoči planiranog sastanka lidera Ukrajine, Rusije, Francuske i Njemačke u Minsku, gdje će pokušati da pronađu rešenje za okončanje konflikta na istoku Ukrajine.

Rusija je u martu prošle godine anektirala poluotok Krim, nakon što je lokalno stanovništvo na referendumu donijelo odluku o odcjepljenju od Ukrajine i pripojenju Ruskoj Federaciji.

Pogoršavanje situacije

Situacija na jugoistoku Ukrajine dramatično se pogoršava od 18. januara, kada je ukrajinska vojska pokrenula ofanzivu protiv proruskih snaga.

Prema podacima Ujedinjenih naroda, u sukobima u Ukrajini od aprila prošle godine ubijeno je više od 5.300 osoba, dok je skoro milion ljudi raseljeno.

U Washington je, u međuvremenu, doputovala njemačka kancelarka Angela Merkel kako bi razgovarala sa američkim predsjednikom Barackom Obamom o predstojećim razgovorima “normandijskog formata” u Minsku, čiji je cilj oživljavanje mirovnog plana za Ukrajinu.

Kako su se sukobi na istoku Ukrajine intenzivirali, Washington je naveo da će stati uz Evropu, pošto su se nedavno pojavile značajne podjele.

Merkel je isključila slanje oružja Ukrajinu i založila se za diplomatsko rješenje, ali na Obamu je pojačan pritisak pojedinih zvaničnika i utjecajnih republikanaca poput senatora Johna McCaina, koji podržavaju neki oblik vojne podrške Kijevu.

Izvor: Agencije