Broj tražilaca azila u Njemačkoj premašio milion

Samo prošloga mjeseca u Njemačku je ušlo najmanje 200.000 izbjeglica (EPA)

Broj tražitelja azila ove godine u Njemačkoj prešao je milijun, potvrđeno je iz bavarskog Ministarstva socijalne skrbi.

Ukupan broj tražitelja azila registriranih u kompjutorskom sustavu veći je od milijun, nakon što se samo u studenome registriralo njih 200.000, rekla je Emilia Mueller, bavarska ministrica socijalne skrbi.

Taj je broj premašio ranije procjene saveznog ministra unutarnjih poslova Thomasa de Maiziera o 800.000 tražitelja azila u 2015. godini.

Njemačka je primila više tražitelja azila, nego bilo koja druga članica Europske unije.

Nakon objave najnovijih podataka, Mueller je predložila da Njemačka ograniči njihov broj jer se “više ne može nositi s takvim priljevom”.

Odrediti gornju granicu broja izbjeglica

Prethodno je potvrđeno kako, zbog sve većeg broja izbjeglica koje i dalje ulaze u Njemačku, unutar koalicijske vlade u Njemačkoj raste pritisak na kancelarku Angelu Merkel za određivanjem gornje granice broja izbjeglica, čemu se kancelarka protivi.

“Njemačka mora učiniti mnogo više kako bi ponovno uspostavila kontrolu nad kretanjem izbjeglica. To s pravom očekuju njezini građani”, rekao je vicekancelar i predsjednik vladajuće Socijaldemokratske stranke Njemačke (SPD) Sigmar Gabriel.

Gabriel se prvi put založio i za uvođenje kontingenata za sirijske izbjeglice, kao što je to bio slučaj i kada se radilo o drugim građanskim ratovima.

Objasnio je i kako bi planiranom migracijom određenog broja izbjeglica bila izbjegnuta i opasna i mukotrpna ilegalna putovanja s Bliskog istoka prema Europi.

No vicekancelar je istodobno istaknuo kako je za ostvarivanje bolje kontrole priljeva izbjeglica prijeko potrebna bolja koordinacija na europskoj razini i pojačano uključivanje “europskih partnera” u zbrinjavanje izbjeglica.

“Rasterećenje Njemačke je nužno i to prije svega zbog toga jer ne možemo reći da pravo na azil ima svoju gornju granicu i stoga su nam potrebni novi mehanizmi kako bi smanjili broj onih koji u Njemačkoj traže zaštitu”, rekao je Gabriel.

Otpor i unutar CDU-a

Istodobno i u unutar Kršćansko-demokratske unije (CDU), na čijem čelu je Angela Merkel, raste otpor prema njenoj politici neograničenog otvaranja granica izbjeglicama.

Nakon ministra unutarnjih poslova Thomasa de Maizierea sada i premijeri saveznih pokrajina iz demokršćanskih redova traže uvođenje izbjegličkih kontingenata tj. gornjih granica za izbjeglice.

“Mi moramo uvesti gornje granice i ako bude potrebno u jednom trenutku reći: više ne ide”, rekao je premijer savezne pokrajine Saska-Anhalt Reiner Haseloff.

Njemačka kancelarka Angela Merkel je nedavno još jednom naglasila kako ne može biti uvođenja gornje granice za one koji u Njemačkoj traže zaštitu i zbog ovog stajališta dodatno potaknula sukob sa sestrinskom strankom, Kršćansko-socijalnom unijom (CSU), koja već mjesecima traži prekid politike otvorenih granica.

Izvor: Agencije