Sve manji priliv izbjeglica na Lesbos

U Grčku je tijekom kolovoza i listopada dnevno stizalo između 5.000 i 8.000 izbjeglica. Procjene su da bi u prosincu taj broj mogao pasti na ne više od 2.000, što je rezultat zimskih uvjeta transporta, ali i strožih kontrola morske granice Grčke s Turskom.

Od siječnja do kraja studenog u Grčku je stiglo 742.858 izbjeglica i migranata. U istom razdoblju 436.079 izbjeglica ili blizu 60 posto stiglo je na grčki otok Lesbos preko Sredozemlja.

Prema podacima Obalne straže, zabilježena su 204 smrtna slučaja, a 110 osoba se vodi kao nestalo.

Na jednoj od udarnih tačaka na grčkoj obali, gdje je donedavno dnevno stizalo 100-tinjak brodova s izbjeglicama, sada se bilježi znatno manji priliv ljudi.

Pomoć volontera

Ekipa Al Jazeere bila je u mjestu gdje su tog dana pristala samo dva broda s onima koji put nastavljaju Balkanskom rutom.

S prvim zrakama svjetlosti na obalu Lesbosa pristiže i prvi brod s izbjeglicama. Grupa od 40-ak Iračana u pretrpanom brodu nakon dva sata vožnje stigla je na sjever grčkog otoka s turskog tla. 

Uz pomoć volontera jedno po jedno izlaze na obalu. Trogodišnja djevojčica najmlađa je na brodu. Pothlađeni su, umorni i prestrašeni, ali ipak sretni što su stigli živi.

“Idem u Njemačku. Moja majka je ostala. Kada stignem tamo, pokušat ću dovesti i nju”, kaže Saman.

Na kopnu im je pružena prva pomoć, folije za utopljavanje, suha obuća i odjeća. 

“Ovo je grozno, ali drago mi je što su sigurno stigli. Bježe iz svojih zemalja, a mnogi imaju i novca i naobrazbu. To su dobri i ljubazni ljudi. Grozno je što moraju bježati, a put je tako težak”, kaže Henrik, volonter iz Nizozemske.

Jedan 40-godišnjak kronični je bolesnik. Na vlastiti zahtjev brod je napustio među posljednjima. Uz pomoć volontera vozilom je prebačen u mobilnu bolnicu. Plače i grli ih.

Njima je ovo je najveća moguća zahvala. U ovakvim je situacijama, kažu, osjećaje teško ostaviti po strani.

“Kad im pružam medicinsku pomoć, moram, ali oni su ipak ovdje”, kaže Selinn, medicinska sestra iz Danske. 

Prva skupina uskoro pješice kreće prema obližnjem kampu. A volonteri zauzimaju poziciju na obližnjoj uzvisini, odakle osmatraju dolaze li brodovi s turske strane. Amna je ovdje dvije sedmice. 

Ekipe spremno dočekuju putnike

“Odem tamo, ponesem vodu, deke, odjeću, dočekam ih i otpratim u kamp. Onda ih autobusi pokupe i odvedu u tranzitni kamp”, objašnjava Amna, volonterka iz Norveške.

“Novi brod ubrzo je zamijećen. I prije nego što se približio obali, ekipe spremno čekaju. Na licima djece osmijeh, kod starijih olakšanje”, izvještava reporter Al Jazeere Ivan Čorkalo.

U samo nekoliko minuta pomogli su novoj skupini od 50-ak iračkih izbjeglica.

“U Iraku nam je bilo vrlo teško i vrlo opasno. Došao sam ovdje s ukupno sedam obitelji. Bilo je 12 djece. A ovo je bilo vrlo opasno”, kaže Ali, izbjeglica iz Iraka.

Najopasniji dio su savladali, ali pred ovom djecom i njihovim roditeljima još je dalek put.

Izvor: Al Jazeera