Dva nova osumnjičenika u Belgiji

Broj osoba koje se krivično gone u okviru belgijske istrage popeo se na osam (EPA)

Dva nova osumnjičenika optužena su u Belgiji “u vezi s napadima u Parizu”, saopćilo je u četvrtak savezno državno tužilaštvo, čime se broj osoba koje se krivično gone u okviru belgijske istrage popeo na osam.

Samir Z. i Pierre N. uhapšeni su i optuženi u nedjelju zbog “učestvovanja u aktivnostima terorističke grupe”, objavilo je tužilaštvo koje je tek sada izvijestilo o hapšenjima.

Samir Z., francuski državljanin rođen 1995, koji stanuje u briselskoj četvrti Molenbeek, uhapšen je u nedjelju na aerodromu Brisel-Zaventem dok je čekao avion za Maroko, dodaje savezno tužilaštvo.

“Sumnja se da je barem dva puta pokušao ući u Siriju te da je blizak krugovima Bilala Hadfija”, jednom od bombaša samoubica koji se raznio na Stade de Franceu 13. novembra, dodaje tužilaštvo.

“Istog dana, osoba s imenom Pierre N. (rođen 1987), belgijski državljanin, uhapšena je u pretresu njegovog stana u Molenbeek-St. Jeanu”, odakle su i braća Brahim i Salah Abdesalam. Brahim se raznio pred bistroom na istoku Pariza, a Salah je još u bijegu, dodaje tužilaštvo.

Mjesec dana pritvora

Belgijski sud je pritvor ovoj dvojici u četvrtak produžio na mjesec dana.

U Belgiji je optuženo i pritvoreno još šest osumnjičenih u okviru istrage o pariskim napadima, u kojima je poginulo 130 ljudi.

Policija je u četvrtak pustila dvije osobe koje je u srijedu, nakon pretresa u Briselu, saslušala kao “svjedoke”.

Izvor: Agencije