Zeman: Organizirana invazija izbjeglica

Zeman je rekao da bijeg muškaraca i mladića iz ratom razorenih zemalja Bliskog Istoka samo potiče jačanje ISIL-a (AP)

Predsjednik Češke Miloš Zeman izjavio je da izbjeglički val u Europi predstavlja “organiziranu invaziju” i dodao da bi se mladići iz Sirije i Iraka umjesto toga trebali boriti protiv pripadnika skupine Islamska država Irak i Levant (ISIL).

“Duboko sam uvjeren da smo suočeni s organiziranom invazijom, a ne spontanim kretanjem izbjeglica”, poručio je Zeman u božićnoj poruci građanima Češke, prenosi AFP.

On je dodao da je “moguće” suosjećati s izbjeglicama koje su stare ili bolesne, kao i s djecom, ali ne i mladićima koji bi se, prema njegovom mišljenju, trebali vratiti kući kako bi se borili.

“Velika većina ilegalnih migranata su mladići dobrog zdravlja, koji nisu oženjeni. Pitam se zašto se ovi muškarci ne naoružaju i krenu u borbu za slobodu svojih zemalja od ISIL-a”, istaknuo je Zeman, koji je za predsjednika Češke izabran početkom 2013. godine.

Zeman je dodao da njihov bijeg iz ratom razorenih zemalja Bliskog Istoka samo potiče jačanje ISIL-a.

Sobotka: Zemanove predrasude

Ovo nije prvi put da je Zeman zauzeo kontroverzan stav po pitanju najveće izbjegličke krize u Europi još od završetka Drugog svjetskog rata.

Predsjednik Češke je u studenome tako prisustvovao antiislamskom skupu u Pragu, u društvu desničarskih političara i pripadnika jedne paravojne jedinice.

Premijer Češke Bohuslav Sobotka, koji je i ranije kritizirao Zemanove komentare, izjavio je da je predsjednikova božićna poruka bazirana na “predrasudama i njegovom uobičajenom pojednostavljenju stvari”.

Izbjeglice nisu jedina meta Zemanovih oštrih komentara, budući da je on prošlog tjedna rekao da bi Češka trebala uvesti euro prvog dana nakon što iz eurozone izađe prezadužena Grčka, što je potaknulo službenu Atenu da povuče svog veleposlanika iz Praga.

Izvor: Agencije