Premijer Mađarske: Islam ne pripada Evropi

Islam nikada nije pripadao Evropi, tamo se pozvao, rekao je Orban (AP)
Islam nikada nije pripadao Evropi, tamo se pozvao, rekao je Orban (AP)

Mađarski premijer Viktor Orban smatra da islam “duhovno ne pripada Evropi” i utvrđuje pravila “nekog drugog svijeta” u intervjuu koji će se objaviti u subotu u njemačkom sedmičniku Focus.

“Islam nikada nije pripadao Evropi, tamo se pozvao”, kaže Orban opravdavajući svoje protivljenje prihvatu u Evropsku uniju stotina hiljada izbjeglica i podnositelja zahtjeva za azilom, pridošlih većinom iz muslimanskih zemalja, brigom o “zaštiti evropskih kulturnih vrijednosti”.

Mađarski premijer je priznao da turski radnici koji su došli popuniti ogranke njemačke ekonomije u razdoblju između 1960. i 1970.godine, iako većinom muslimanske vjeroispovijesti, “pripadaju historiji Njemačke pa dakle i Evrope”, prenosi Hina.

‘Pravila drugog svijeta’

“No, duhovno, islam ne pripada Evropi. To je korpus pravila nekog drugog svijeta”, kazao je Orban, žaleći se da “nema pravo iznijeti sumnju”, s obzirom na Nijemce ili Francuze, u mogućnost multikulturalnog društva.

“Mi u Mađarskoj odlučujemo sami želimo li ih ili ne. Ne želimo”, dodao je on.

Šef mađarske vlade koji je uvijek povezivao izbjeglice, koji na hiljade dolaze svakodnevno u Evropu, s običnim “ekonomskim izbjeglicama”, ocjenjuje da “svi nemaju pravo na život u Njemačkoj ili Mađarskoj. Samo oni koji su za to radili”.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO