Putin: Stranci u ruskoj vojsci po ugovoru

Izuzetak su strani državljani pod istragom (Wikimedia)

Ruski predsjednik Vladimir Putin potpisao je dekret kojim se stranim državljanima omogućava da služe u ruskoj vojsci po ugovoru.

“Vojnici, koji su strani državljani, mogu učestvovati u izvršavanju zadataka tokom vojnih situacija, kao i tokom oružanih sukoba, u skladu sa prihvaćenim principima i normama međunarodnog prava, međunarodnim sporazumima Ruske Federacije i ruskim zakonodavstvom”, stoji u dekretu.

Izuzetak od pravila odnosi se na stranog državljanina koji je pod istragom ili mu se sudi, ima krivični dosije ili je služio zatvorsku kaznu, i on ne može služiti u ruskoj vojsci, prenijela je Russia today.

Ruski građani na Krimu

U dekretu se priznaje služba u ukrajinskoj vojsci za ruske građane koji žive na Krimu, “pošto dostave originale dokumenata” koji tu službu potvrđuju.

Na internetskoj stranici predsjednika dokument nije naveden, ali je on objavljen na stranici o informacijama koje se odnose na državne zakone, navodi RT.

Nacrt zakona završen je prije Nove godine, a 154.000 regruta pridružilo se ruskoj vojsci. Što se tiče drugih država gdje slični zakoni postoji, izdvaja se francuska Legija stranaca.

Ona postoji od 1831, i nudi stranim dobrovoljcima priliku da služe u francuskoj vojsci.

Izvor: Agencije