Kina: Doživotni zatvor ujgurskom aktivisti

Ujgurski intelektualac i profesor Ilham Tohti osuđen je u utorak na doživotni zatvor zbog “separatizma” na sudu u Urumqiju, centru Xinjianga, ogromne regije na kineskom sjeverozapadu koja se opire pokroviteljstvu Pekinga, izjavio je jedan od njegovih branilaca.

Ugledni ekonomist, profesor na Univerzitetu za manjine u Pekingu i autor nekoliko djela, Ilham Tohti bio je nezavisni promatrač razvoja Xinjianga i “sigurno će se žaliti” na tu oštru presudu, dodao je njegov branilac Li Fangping.

Sigurnosne mjere

Njegovo suđenje odvijalo se prošle sedmice uz visoke sigurnosne mjere.

Al Jazeerin reporter Adrian Brown, koji izvještava iz Urumqija, kazao je da “aktivisti za ljudska prava poriču da je on zagovarao separatizam”.

SAD, EU i aktivisti za ljudska prava zatražili su njegovo oslobađanje.

“On važi za osobu umjerenog utjecaja, koja bi mogla imati posredničku ulogu između vlasti i onih grupa u Xianjangu koji žele voditi rat protiv kineske vlasti”, dodao je Brown.

“On je navodno izgovorio samo jednu rečenicu nakon presude. Kazao je: ‘Ja se ne slažem'”, izvijestio je reporter Al Jazeere.

Hapšenje zbog kritika vlasti

Njegov drugi branilac kazao je da je Tohtijeva imovina konfiscirana.

“Ilham je rekao samo da “ne prihvaća tu presudu te da protestira”, izvijestio je Liu Xiaoyuan.

Deklarirani protivnik politike prisilne asimilacije Ujgura i drugih manjina koju čeličnom šakom vodi Peking, taj umjereni musliman protivio se i svakom separatizmu i islamskom radikalizmu.

Desetak stranih diplomata došlo je u Urumqi na suđenje ali im je odbijen pristup sudnici, jednako kao i međunarodnoj štampi.

Tohti je pritvoren u januaru nakon njegovih kritika na račun odgovora kineske Vlade na samoubilački napad automobilom na pekinškom trgu Tjenanmenu, za koji je vlada optužila separatiste iz Xinjianga.

U Xinjiangu živi oko 10 miliona pripadnika ujgurske manjine, a tokom prošle godine u seriji napada na civile i sukobima poginulo je oko 200 ljudi.

Izvor: Al Jazeera i agencije