Iran predstavio novu raketu i dva radara

Iran posjeduje rakete dometa 2.000 kilometara, što je dovoljno da dosegnu do izraelskih i američkih vojnih baza u regiji (AP)

Iran je predstavio novu raketu zemlja-zrak i dva radarska sistema, za koje tvrdi da će pojačati odbrambene sposobnosti zemlje.

Nova raketa će omogućiti iranskim snagama da “obore bilo koju neprijateljsku metu”, čak i na velikim visinama, izjavio je u utorak načelnik Generalštaba avijacijskih snaga iranske vojske Farzad Esmaili, prenosi AP.

Prema njegovim riječima, raketa “Talash-3”ili “Endeavor-3” nedavno je uspješno testirana.

Esmaili, čiji je govor emitiran na državnoj televiziji, predstavio je i dva radarska sistema – “Arash-2”, čija je uloga da detektira minijaturne bespilotne letjelice na udaljenosti od 150 kilometara, i “Kayhan”, koji može detektirati krstareće rakete i dronove.

Teheran redovno saopćava o napredovanju na vojnom planu, mada se to ne može nezavisno provjeriti, navodi američka agencija.

Iran posjeduje rakete zemlja-zemlja s dometom od 2.000 kilometara, što je dovoljno da bi mogle dosegnuti do izraelskih i američkih vojnih baza u regiji.

Nove rakete i dronovi

Prema zvaničnom saopćenju Međunarodne organizacije za civilnu avijaciju, Iran ima najsigurniji zračni prostor među bliskoistočnim zemljama, prenosi agencija Irna.

Iranska revolucionarna garda u nedjelju je saopćila da je oborila izraelsku bespilotnu letjelicu u blizini postrojenja za obogaćivanje uranija u Natanzu, blizu 240 kilometara južno od Teherana.

Prošle sedmice je agencija Irna objavila da je Iran napravio novu generaciju pomorskih raketa kratkog dometa i bespilotnih letjelica.

U njenom izvještaju se navodi da je raketa “Ghadir”, s dometom od 100 kilometara, napravljena da uništava pomorske mete.

Međutim, nisu dati podaci o dometu rakete “Nasr-e Basir”, osim što je navedeno da “može djelovati u tišini”.

Iran je otkrio da ima dvije nove bespilotne letjelice, “Karrar-4” i “Mohajer-4”.

Izvor: Agencije


Povezane

Teheran demonstrira vojnu moć tokom pomorskih vježbi u momentu kada se pojačava pritisak zapadnih zemalja na Iran zbog nuklearnog programa.

01 Jan 2012

U blizini strateški važnog moreuza Hormuz Iran je uspješno isprobao raketu zemlja-brod dometa do 200 kilometara te najavio testiranje još dva tipa raketa.

02 Jan 2012
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO