Parlament Libije hoće primirje i nadzor UN-a

UN, SAD i većina evropskih zemalja već su zatvorili svoja predstavništva u Libiji i evakuirali zaposlenike (EPA)

Novoizabrani Zastupnički dom libijskog Parlamenta tražio je trenutno primirje među sukobljenim naoružanim grupama i nadzor Ujedinjenih naroda, kako bi se okončali trosedmični sukobi u kojima je dosad ubijeno više od 200 ljudi.

Parlament zasjeda u u Tobruku na istoku zemlje, daleko od poprišta sukoba fokusiranih uglavnom na Tripoli i Bengazi.

Sukobljene strane uključuju nekadašnje saveznike u svrgavanju Muammara Gaddafija, brigade iz Misrate i Zintana, nesklone pobunjenicima.

Brigade iz Misrate, luke na zapadu Libije, imaju saveznike u stranci Islamističke pravde i gradnje, ogranku Muslimanske braće, dok brigade iz Zintana uključuju borce Quaaquae i Al-Sawaiqa, a njihovi politički saveznici tvrde da brane Libiju od ekstremista.

Jučer su zastupnici novoizabranog Zastupničkog doma podržali prijedlog o trenutnom primirju među sukobljenim milicijama, koje bi, po njihovoj zamisli, trebali nadzirati Ujedinjeni narodi.

Evakuacija diplomatskih misija

Detalji prijedloga nisu bili odmah dostupni, napominje Reuters i nije jasno hoće li sukobljene snage uopće prihvatiti odluku novoizabranog Parlamenta, koji su pojedini njihovi politički saveznici već proglasili neustavnim.

“Stotinu trideset parlamentarnih zastupnika glasalo je za trenutno sklapanje primirja u svim aktuelnim oružanim sukobima u zemlji i za dodjelu zadaće nadzora te operacije Ujedinjenim narodima”, kazao je zastupnik Iissa al-Oraybi.

Ujedinjeni narodi, SAD i većina evropskih zemalja već su zatvorili svoja predstavništva u Libiji i evakuirali zaposlenike.

Nije poznato hoće li Ujedinjeni narodi prihvatiti ulogu neposrednog kontrolora primirja, napominje Reuters.

Zastupnički dom zamijenio je Opći nacionalni kongres (GNC) nakon junskih izbora, kojima je, po tumačenju analitičara, ograničena dominacija frakcija povezanih s pokretom Muslimanska braća u Parlamentu.

Izvor: Agencije