Neidentifikovani avioni gađali Tripoli

Neidentifikovani vojni avioni napali su ciljeve u glavnom gradu Libije, nekoliko sati nakon što su borci iz Misrate objavili da su zauzeli glavni aerodrom.

Agencija Reuters izvještava da su stanovnici Tripolija u zoru čuli avione, a nakon njih i eksplozije, ali više detalja nije dato.

U međuvremenu, Egipat je zanijekao bilo kakvo učešće u zračnim napadima na pozicije libijskih boraca u Tripoliju, nakon što je jedna naoružana grupa optužila tu zemlju za učešće u nedavnim napadima.

„Egipat kategorički odbija navode medija da su egipatski ratni avioni bombardovali položaje koje drže naoružane islamističke milicije u glavnomg radu Libije“, izjavio je ministar vanjskih poslova.

‘Rat militantima’

Libijski borci su optužili Egipat i Ujedinjene Arapske Emirate da stoje iza napada koji se dogodio u petak navečer u blizini aerodroma u Tripoliju, u kojem je navodno poginulo 13 ljudi.

U subotu su pobunjeničke snage iz libijskog grada Misrate zauzele glavni aerodrom u Tripoliju, nakon mjesec dana sukoba sa protivničkim milicijama.

Na fotografijama na društvenim mrežama vide se borci iz Misrate kako proslavljaju u blizini zgrade aerodrome, piše Srna.

Televizijski kanal Sky News Arabia javio je ranije da su se stambeni dijelovi Tripolija našli na udaru vatre snaga libijskog odbjeglog vojnog generala Khalife Haftara, čije aviosnage gađaju pozicije sukobljenih pobunjeničkih grupa iz gradova Zintan i Misrata.

Haftar je prije nekoliko mjeseci u Benghaziju proglasio rat militantima.

Izvor: Al Jazeera i agencije


Povezane

Kriza u Libiji ujedinila je njene susjede koji, iako nisu nužno politički saveznici, počinju sarađivati. Sve razlike i gorka prethodna iskustva stavili su po strani u trenutku kada se pojavila opasnost da bi kriza u Libiji mogla ugroziti sigurnost njihovih zemalja.

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO