Pet godina od sukoba Han Kineza i Ujgura

Kina je pojačala sigurnosne mjere u Xinjiangu uoči pete obljetnice stradanja 200 osoba u sukobima između Han Kineza i lokalnog muslimanskog ujgurskog stanovništva.

U Urumqiju, glavnom gradu pokrajine Xinjiang, još nisu zacijelile sve rane od sukoba koji se odigrao prije pet godina. U siromašnoj ujgurskoj četvrti skupina radnika oklijeva razgovarati s ekipom Al Jazeere.

“Došao sam ovdje u potrazi za poslom, ali oni mi ne dozvoljavaju ni da razgovaram s vama. Što da radim?”, kazao je jedan prolaznik.

Kad kaže “oni”, misli na policiju koja nas prati i koja nam se približava upravo kad drugi naš sugovornik objašnjava trenutačnu situaciju u Urumqiju. Kako ga policajci okružuju, tako on govori da će se situacija popraviti, ali da neće biti dobra kao ranije.

Nasilje iznenadno i brutalno

Inzistira na tome kako u ovoj četvrti Han Kinezi i Ujguri i dalje žive zajedno, ali jedini Han Kinezi koje srećemo su policajci. Policija rastjeruje skup, tjerajući ih kao stoku. Situacija u Urumqiju danas je više napeta nego što je mirna. No, tako je bilo i prije pet godina. Međuetničko nasilje nastupilo je iznenada i bilo je brutalno.

Bili su to najgori nemiri još od osnivanja Narodne Republike Kine prije gotovo 65 godina. Naoružani svime što im je došlo pod ruku, Han Kinezi i ujgursko muslimansko stanovništvo napali su jedni druge. Taj međuetnički sukob navodi se, među ostalim, kao razlog za prolijevanje krvi, koje se ovdje nastavilo.

U svibnju je bombaš samoubojica u središtu Urumqija usmrtio 41 osobu. Uslijedio je žestok odgovor kineske vojske, koja je uhitila stotine osumnjičenih. Ujguri tvrde da takav odgovor ide naruku militantima.

“Malo je vjerojatno da će Ujguri prihvatiti trenutačnu okrutnost s kojom se Kinezi prema njima odnose. Neki u očaju mogu odlučiti i uzeti stvari u svoje ruke, nažalost, možda i pokrenuti val političkog nasilja protiv kineske države”, kaže Alim Seytoff iz Svjetskog ujgurskog kongresa.

U danu 13 smrtnih presuda

“Kineske vlasti za nasilje krive religijske ekstremiste koji su povezani s terorističkim skupinama iz drugih država. Također, navode da su u svojoj borbi protiv kineske vlasti spremni ubijati i civile”, izvještava iz Urumqija reporter Al Jazeere Adrian Brown.

Vlada se služi propagandom. Posljednjih dana državna televizija prikazuje snimke suđenja na kojima su izricane smrtne presude. U jednom danu izrečeno je čak 13 smrtnih presuda.

Snage sigurnosti nervozne su zbog još jednog razloga – obljetnica pada u mjesecu ramazanu, koji prolazi uz represivne mjere i strah od novog napada, koji vlada u objema zajednicama.

Izvor: Al Jazeera


Povezane

Komunistička partija uvela zabranu posta učenicima i javnim radnicima, nastavnici ne daju učenicima da idu u džamije.

03 Jul 2014

Ukupno 81 osoba iz regije u kojoj živi ujgurska muslimanska manjina, osuđena je zbog članstva u terorističkim organizacijama.

05 Jun 2014
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO