Erdogan iz Samsuna krenuo u kampanju

Predsjednik Turske bira se na izborima na mandat od pet godina (EPA)

Turski premijer Recep Tayyip Erdogan, koji je jedan od kandidata za predstojećim predsjedničkim izborima u Turskoj, u svome prvom obraćanju u predizbornoj  kampanji kazao je da će turski narod imati priliku prvi put u historiji zemlje direktno izabrati predsjednika države, javlja agencija Anadolija.

“Čovjeka koji će biti izabran na najvišu funkciju jedne države više neće birati neke interesne grupe koje imaju moć, nego obični građani”, kazao je on.

Turski premijer je na Trgu Republike u Samsunu prisutnima istakao kako je u ovom gradu počeo svoju kampanju za izbor na mjesto predsjednika Turske.

“Danas je vrlo važan korak za sve nas. Prije 95 godina, 19. maja 1919. godine, Mustafa Kemal Ataturk je stigao u Samsun, gdje se sada nalazimo. Ovdje je napravio prvi korak prema Ratu za nezavisnost. I mi danas, 95 godina nakon toga, pravimo jedan vrlo važan korak. Počinjemo i mi iz Samsuna put prema izboru novog predsjednika Turske”, rekao je Erdogan.

Izbori 10. augusta

Naglasio je da je Partija pravde i razvoja, koja ga je kandidirala, uvijek bila uz turski narod, dok su druge partije u toj zemlji bile uz državu, a ne uz obične građane.

“Mi smo uvijek bili uz narod. Druge partije su uvijek, prije svega, bile uz državu. Mi smo uvijek bili uz naš narod i tako ćemo i nastaviti”, rekao je turski premijer.

Vladajuća AKP je zvanično 1. jula objavila kandidaturu premijera Erdogana na predstojećim predsjedničkim izborima.

Prvi krug predsjedničkih izbora bit će održan 10. augusta i to će biti prvi put da Turci biraju predsjednika neposredno na izborima, jer je do sada Parlament birao šefa države.

Erdogan je jedan od osnivača stranke, zajedno s aktuelnim predsjednikom Abdullahom Gulom.

Osnovana je 2001. godine, kao 39. politička partija u zemlji.

Stranka koju predvodi Erdogan od tada je u dva navrata samostalno formirala vladu nakon izbora 2002. i 2007. godine.

S druge strane, sekularna Republikanska narodna stranka i Nacionalni porket imat će zajedničkog kandidata na predsjedničkim izborima, a to je bivši generalni sekretar Organizacije za islamsku saradnju Ekmeleddin Ihsanoglu.

Slobodna demokratska partija je iz svojih redova kandidirala potpredsjednika partije Selahattina Demirtasa.

Mandat pet godina

Predsjednik Turske bira se na izborima na mandat od pet godina, a mandat 11. turskog predsjednika Abdullaha Gula produžen je na sedam godina.

Predsjednik vrši dužnost šefa države i funkciju vrhovnog zapovjednika turske vojske, a u slučaju putovanja u inostranstvo ili spriječenosti, po dužnosti ga mijenja predsjednik Velike narodne skupštine.

Kandidat za predsjednika mora biti stariji od 40 godina i visokoobrazovana osoba.

Jedna osoba može najviše dva mandata biti na toj funkciji, a izborom na čelo zemlje predsjednik prekida članstvo u političkoj stranci i gubi status zastupnika u Parlamentu.

Erdoganov AKP uvjerljivo je osvojio lokalne izbore u Turskoj 30. marta.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO