Parlament ukinuo imunitet lideru Zlatne zore

Michaloliakos se u Parlamentu branio od optužbi i rekao da sudski postupci protiv članova te stranke predstavljaju zavjeru (AP)

Grčki Parlament ukinuo je u srijedu imunitet lideru grčke ultradesničarske stranke Zlatna zora Nikosu Michaloliakosu, čime je omogućeno podizanje novih optužnica protiv njega, javili su grčki mediji, kako prenosi Tanjug.

Svi osim jednog, od 224 zastupnika prisutnih na sjednici Parlamenta, glasovali su za ukidanje imuniteta Michaloliakosu i još dvojici zastupnika Christosu Pappasu i Yannisu Lagosu.

Sjednicu su pratili prosvjedi pristaša Zlatne zore ispred zgrade Parlamenta, u kojem je vođena žustra rasprava.

U Parlament iz zatvora

Michaloliakos i dva člana Zlatne zore dovedeni su na parlamentarnu sjednicu izravno iz zatvora, prenosi Anadolija.

Michaloliakos i još pet zastupnika iz redova Zlatne zore prije nekoliko mjeseci uhićeni su pod optužbom za upravljanje kriminalnom organizacijom, u sklopu istrage protiv te stranke, koju je Tužiteljstvo pokrenulo nakon što je prošle godine ubijen grčki glazbenik i antifašist Pavlos Fyssas, prenosi agencija AP.

Michaloliakos se u Parlamentu žestoko branio od optužbi i rekao da sudski postupci protiv članova te stranke predstavljaju zavjeru s ciljem obaranja njene sve veće popularnosti, naveo je izvor iz Parlamenta, kako prenosi Srna.

Jedan od tih zastupnika je, u međuvremenu, izbačen iz stranke Zlatna zora, ali su svi zadržali mjesta u Parlamentu.

Lider Zlatne zore sada se suočava s optužbama za posjedovanje i dopremanje oružja.

Prijetnje muslimanima

Prije dvije godine stranka Zlatna zora ušla je u Parlament, gdje ima 18 od ukupno 300 zastupnika.

Svih 18 zastupnika Zlatne zore optuženo je za upravljanje kriminalnom organizacijom, nakon što je jedan član ove stranke ubio Fyssasa.

Zlatna zora je u svibnju 2013. godine uzburkala javnost u Europi, najprije svojim otvorenim prijetnjama tamošnjim muslimanima da će biti “zaklani kao pilad ako se ne odsele iz Grčke”, ali i najavama da će okupiti 100.000 Grka kako bi spriječili gradnju prve džamije u Ateni, što je izazvao zabrinutost i zebnju među muslimanskim zajednicama na Balkanu.

Napadi na imigrante su u porastu u Grčkoj, a oni su najčešća meta pristaša upravo desničarske Zlatne zore.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO