Španski kralj potpisao akt o abdikaciji

Španski kralj Juan Carlos potpisao je u srijedu akt o abdikaciji, čime su i zvanično okončane skoro četiri decenije njegovog boravka na tronu, na koji u ponoć stupa njegov sin Felipe VI.

Kralj Juan Carlos (76), koji je poveo Španiju u demokratiju poslije perioda Francove diktature sedamdesetih godina, ali mu je ime u posljednjem periodu umrljano i skandalima, stavio je potpis na akt o abdikaciji na ceremoniji u Kraljevskoj palati u Madridu, pred 160 gostiju, piše Tanjug.

Tačno u ponoć po lokalnom vremenu njegov sin Felipe VI (46) postat će kralj, kada stupa na snagu akt o abdikaciji.

U međuvremenu se Madrid užurbano sprema za ceremoniju krunisanja Felipea VI u četvrtak: ulice se ukrašavaju sa 16.000 cvijetova, a veći dio centra grada okićen je s oko 100.000 crveno-žutih zastavica.

O sigurnosti se brine oko 7.000 policajaca, prenosi AFP.

Očekivanja građana

Mnogi Španci očekuju mnogo više od uglađenosti i glamura novog kralja, plavookog, skoro dva metra visokog Felipea, iako je njegova uloga kao šefa države uglavnom simbolična.

Novi monarh se suočava s brojnim očekivanjima da će moći pomoći u rješavanju jednog od najvećih političkih problema Španije – rastućeg pokreta za nezavisnost Katalonije.

Felipe, koji je diplomirao diplomatiju na Univerzitetu Georgetown u Washingtonu, popularan je među Špancima i ne prate ga skandali.

Njegova supruga je bivša TV voditeljica Letizia (41), s kojom ima dvije kćerke – sedmogodišnju Sofiju i osmogodišnju Leonor.

Španci će u četvrtak dobiti novog kralja, kada Felipe VI bude položio zakletvu pred oba doma Parlamenta, gdje će održati govor, a zatim u vozilu proći ulicama Madrida prije nego što pozdravi narod sa glavnog balkona Kraljevske palate.

Kralj Juan Carlos odlučio je abdicirati iz ličnih razloga, pošto mu se pogoršalo zdravlje poslije više operacija prethodnih godina, naveo je premijer Mariano Rajoy.

Skandali i gafovi

Nekada vrlo popularni Juan Carlos izgubio je podršku javnosti posljednjih godina zbog korupcijskih skandala i gafova.

Njegova kćerka, princeza Cristina, i njen suprug Inaki Urdangarin su pod istragom zbog korupcije.

Popularni španski monarh 2012. godine našao se usred skandala zbog preskupog putovanja u Bocvanu, gde je učestvovao u lovu na medvjede, na vrhuncu ekonomske krize u Španiji.

Šest godina ranije, 2006, kralj je imao skandal: guverner ruske Vologdske oblasti Vjačeslav Pazgaljov je pokrenuo istragu zbog navoda da je španski kralj tokom boravka u Moskvi ubio medvjeda, nakon što je životinja bila nahranjena medom pomiješanim s votkom – da bi je lakše ulovio.

Zbog toga i objelodanjivanja ogromnih troškova kraljevske porodice, kao i preispitivanja da li je princ Felipe prikladan za nasljednika trona, godine 2007. zabilježen je nagli pad popularnosti nekad omiljenog monarha.

Juan Carlos je napunio naslovne strane širom svijeta i diplomatskim skandalom, pošto se neočekivano nediplomatski obratio predsjedniku Venecuele Hugu Chavezu na samitu u Čileu, kada mu je iznervirano rekao: “Zašto više ne ušutiš!?”

Jedna anketa rađena poslije najave abdikacije Juana Carlosa 2. juna pokazala je da 76,9 posto ispitanika ima dobro ili veoma dobro mišljenje o princu Felipeu.

Izvor: Agencije