Putin s Nikolićem i Orbanom o energetici

Južni tok trebao je prolaziti kroz Srbiju i Mađarsku (Al Jazeera)

Ruski predsjednik Vladimir Putin telefonski je razgovarao sa predsjednicima Srbije i Mađarske, Tomislavom Nikolićem i Viktorom Orbanom, o saradnji ovih zemalja u oblasti energetike, saopćila je Vlada Rusije.

“Razmotrena su aktuelna pitanja bilateralne saradnje, a također i perspektive dalje saradnje na području energetike u svjetlu okončanja realizacije projekta Južni tok”, navodi Kremlj.

U međuvremenu, premijer Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da će sutra razgovarati s ruskim kolegom Dmitrijem Medvedevim o gasovodu Južni tok.

“Naši eksperti rade na tome i proučavamo sve ugovore. Trudićemo se da na partnerskim osnovama rešimo sve naše eventualne poteškoće i probleme”, rekao je Vučić.

Dačić: Problem nikad nije bio u Beogradu

Srbija smatra da bi bila velika šteta za Rusiju, zemlje regije i cijelu Evropsku uniju ukoliko se ne realizuje projekat Južni tok, poručio je šef diplomatije Srbije Ivica Dačić.

Rekao je da problem nije nikada bio u Beogradu. Podsjetio je da bi odustajanjem od gasovoda Srbija ostala bez alternativnog pravca za dovod tog energenta.

U vezi sa idejom da se Srbija priključi na dovod gasa za Bugarsku, Dačić je rekao to nije zamjena za Južni tok.

U subotu je šef Delegacije Evropske unije u Srbiji Michael Davenport izjavio je da je Unija spremna da uključi Srbiju u projekat izgradnje gasnog interkonektora sa Bugarskom, što bi bio jedan od novih izvora za snabdijevanje gasom, a korist bi imale i kompanije iz Srbije uključene u projekat.

Dačić je istakao da je projekat Južni tok važan i zbog globalnih izazova koji prijete energetskoj stabilnosti regije.

Rusija je ranije odlučila da obustavi izgradnju gasovoda Južni tok, koji je trebao da prolazi kroz Srbiju i Mađarsku.

Otkazivanje je objavljeno nakon što je ruski predsjednik Putin rekao ranije istoga dana tokom posjeta Turskoj da Moskva neće nastaviti s projektom Južni tok.

Putin je u Ankari najavio da je Rusija spremna izgraditi centar na tursko-grčkoj granici kako bi Evropu opskrbljivala gasom kao naknadom za gubitak Južnog toka.

Izvor: Agencije