Policajac ubio Afroamerikanca u Arizoni

Rumain Brisbon je priveden pod sumnjom da prodaje drogu (EPA)

Policajac bijelac ubio je nenaoružanog Afroamerikanca u Arizoni, dok su trajali protesti u New Yorku i drugim gradovima Sjedinjenih Država, zbog pogibije u sličnim okolnostima druge dvojice Afroamerikanca.

Policija u Phoenixu je saopćila da je 34-godišnji crnac Rumain Brisbon priveden pod sumnjom da prodaje drogu.

Brisbon je, po navodima policije, pokušao pobjeći i odbio je poslušati “nekoliko naredbi” 30-godišnjeg policajca bijelca čije ime nije otkriveno, ali je imao sedam godina iskustva, naglašeno je.

Mislio da ima pištolj

Policajac je pokušao uhapsiti Brisbona, a kada je on stavio ruku u džep, policajac mu je uhvatio ruku i naredio da je zadrži u džepu.

“Mislio je da osjeća dršku revolvera i dvaput je opalio u njegova prsa”, navodi se u saopćenju policije, prenosi AFP.

Brisbon je proglašen mrtvim na licu mjesta nakon dolaska vatrogasaca i policijskog pojačanja.

U Brisbonovu džepu zapravo se nalazila kutija s tabletama oksikodona, snažnog opioidnog analgetika koji se ponekad konzumira kao droga.

Svjedoci osporavaju verziju policajca

Marci Kratter, pravna zastupnica porodice ubijenog, izjavila je da je bilo više svjedoka koji osporavaju verziju policajaca.

“Radi se o tragediji. Nije imao oružje i nikome nije prijetio. Razmatramo sve zakonske mogućnosti”, dodala je ona.

Incident se dogodio u vrijeme dok je SAD u šoku zbog smrti dvojice nenaoružanih Afroamerikanaca, Michaela Browna u Fergusonu i Erica Garnera u New Yorku, koje su usmrtili bijeli policajci.

U oba slučaja odlučeno je da policajci neće biti krivično gonjeni.

Mirni protesti održani su u New Yorku i Washingtonu, Oaklandu i  drugim američkim gradovima, nekoliko dana nakon nemira u Fergusonu.

Izvor: Agencije