Izbori za liberijski Parlament u sjeni ebole

Stanovnici Liberije izlaze na izbore za Gornji dom Parlamenta. Glasanje je dva puta odgađano zbog ebole, koja je iscrpila ovu državu na zapadu Afrike. Izborima će se testirati je li Liberija sposobna zaustaviti širenje bolesti, ali i kolika je popularnost predsjednice Ellen Johnson Sirleaf.

Scene odlaska na birališta u glavnom gradu Liberije Monroviji bile su nezamislive do prije nekoliko mjeseci. Iako postoje oni koji su pokušali umanjiti i našaliti se značajem krize, ebola ostaje velika prijetnja. I održavanje izbora, na kojima pravo glasa ima oko 1,9 miliona birača, riskantno je.

“Puno je iskušenja u tom procesu. Na snazi je protokol o eboli. Pomoći će u uspostavljanju odjeljenja u bolnici, ali i nastojanjima da se spriječi širenje bolesti na izborni dan”, kaže Joey Kennedy iz Izborne komisije Liberije.

Zabrana mitinga

Politički mitinzi u Monroviji bili su zabranjeni ranije ovog mjeseca, dok su izbori, kojim bi se popunila mjesta u Senatu, dva puta odgađani. No, s obzirom na rokove imenovanja, glasanje je moralo biti održano.

Više od 3.000 ljudi umrlo je zbog ebole u Liberiji. Međutim, broj oboljelih u zemlji se smanjuje. Zvaničnici kažu da se žele uvjeriti kako se bolest neće opet raširiti zbog izbora.

Više u videosnimku…

Izvor: Al Jazeera i agencije