Putin: Dvije godine za oporavak ekonomije

Ruski predsjednik Vladimir Putin izjavio je da bi oporavak ruske ekonomije mogao trajati sljedeće dvije godine.

Govoreći o ekonomskoj krizi u Rusiji na godišnjem obraćanju novinarima, Putin je pozvao Centralnu banku Rusije i odgovorne predstavnike vlasti da reagiraju.

“Jasno je da je trenutna situacija rezultat uglavnom vanjskih faktora, ponajprije cijene nafte i plina, no vjerujem da Vlada i Centralna banka preduzimaju odgovarajuće mjere”, rekao je Putin.

“Rast globalne ekonomije će se nastaviti i naša ekonomija će se izvući iz ove situacije”, rekao je Putin, dopuštajući mogućnost da oporavak krene već u prvom kvartalu, sredinom ili krajem sljedeće godine.

Na ovaj ili onaj način, nastavio je Putin, “ekonomija će se morati prilagoditi da živi i radi s niskim cijenama energenata”.

Uprkos odluci Centralne banke da podigne referentnu kamatnu stopu sa 10,5 na 17 posto ranije ove sedmice, rublja je izgubila više od 20 posto vrijednosti.

Kriza u Ukrajini

Atmosfera prilikom današnje sesije je postala napeta kada se predsjedniku obratio jedan ukrajinski novinar, prenosi Anadolija.

Upitao je Putina koliko ruskih trupa i vozila je poslano u Ukrajinu, kao i koliko Rusa je poginulo u konfliktu između Vlade Kijeva i proruskih separatista.

Putin je odgovorio da su to dobrovoljci, a ne vojnici, jer nisu plaćeni za to što rade.

Putin je dodao da je pozicija Rusije po pitanju Ukrajine ispravna, a za zapadne partnere da su i poslije pada Berlinskog zida nastavili dizati nove, bez obzira na pokušaje Rusije da sarađuje sa Evropom i svijetom.

“Uvijek će pokušati da medvjeda (simbol Rusije) stave pod lanac. Možda bi trebalo da medvjeda ostave na miru. Mi samo branimo svoj suverenitet i nezavisnost”, rekao je Putin.

‘Ekonomske slobode’

“Zapadni partneri su odlučili da su oni imperija, a svi ostali vazali. Nisu prestali da dižu zidove uprkos svi našim pokušajima da sarađujemo sa Evropom i svijetom. najbolji način je, međutim graditi jedinstveno sigurnosno prostranstvo i ekonomske slobode”, istakao je ruski predsjednik.

Putin je također iznio niz optužbi protiv Vlade u Kijevu i optužio je za odugovlačenje popisivanja protokola u Minsku u septembru.

Dodao je da Rusija treba ponovno uspostaviti ekonomsku saradnju sa jugoistočnom Ukrajinom.

Zaključio je da okretanje Rusije istoku, Kini i Indiji, nema veze sa politikom nego je uzrokovano globalnom ekonomskom situacijom.

Izgradnja plinskog čvorišta

Govoreći o mogućnosti izgradnje evropskog plinskog čvorišta na granici Turske i Grčke, Putin je kazao da će to zavisiti od želje Evropske unije, a Rusija je spremna da radi u pravcu njegove realizacije.

“Da li je moguć tzv. evropski hub na granici Turske i Grčke? To ne zavisi od nas, već od naših evropskih partnera. Da li one žele da imaju stalne, garantirane isporuke plina iz Rusije, bez tranzitnih rizika? Ako žele, onda ćemo raditi na tome. Tada možemo preko Grčke da uđemo u Makedoniju, dalje u Srbiju. Možemo ponovno stići do Baumgartnera u Austriji (do ovog mjesta je trebalo da ide i Južni tok). Ako ne žele – onda nećemo raditi”, rekao je Putin.

Putin je početkom decembra u Turskoj objavio da Rusija u postojećim uvjetima ne može da nastavi sa izgradnjom Južnog toka.

Izvor: Agencije