Historija grešaka i uspjeha CIA-e

Izvještaj američkog Senata o CIA-inim mučenjima zarobljenika, nakon napada 11. rujna 2001. godine, samo je posljednja u nizu mrlja koje su pale na tu obavještajnu agenciju.

No, u muzeju CIA-e mogu se vidjeti trofeji nekih od najznačajnijih uspjeha Agencije, poput puške Osame bin Ladena, koju su prisvojili američki specijalci kad su ga ubili.

Iz oglasa za zapošljavanje moglo bi se zaključiti da je rad za CIA-u posao iz snova.

“Spremni ste nešto promijeniti? Postanite dio državne tajne službe, zaposlite se u CIA-i”, navodi se u tom oglasu.

CIA-u je 1947. godine osnovao predsjednik Harry Truman kao agenciju za prikupljanje obavještajnih informacija.

Ipak, CIA nije predvidjela da će Sovjetski Savez razviti atomsku bombu, kao ni da će Sjeverna Koreja 1950. napasti Južnu Koreju.

Usprkos tome, uspjeli su vratiti ugled tako što su prvi na svijetu napravili špijunski satelit.

Širenjem Hladnog rata, CIA je preuzimala i nove uloge, pa su tako svrgnute demokratski izabrane vlade u Gvatemali i Iranu.

“Podržavam činjenicu da smo pomogli šahu da se vrati na vlast 1953. jer je kao rezultat toga Iran 25 godina imao razmjerno dobru vlast”, prisjeća se William Colby, bivši direktor CIA-e.

Kritike zbog promašaja

Ipak, Agencija je zabilježila debakl i u propalom pokušaju invazije na Kubu 1961. godine, pa je to, ali i veliki broj pokušaja atentata na Fidela Castra, dovelo do nuklearne krize sa Sovjetskim Savezom.

Proširenje CIA-e, pod velom tajne, ponukalo je i brojne kritičare, poput pokojnog američkog senatora i veleposlanika u Ujedinjenim narodima, Daniela Patricka Moynihana.

“Obavještajna zajednica ima budžet pet puta veći od budžeta State Departmenta, a uglavnom se bave širenjem dezinformacija”, upozoravao je Moynihan.

Jedna od dezinformacija bila je i pogrešna procjena po kojoj Saddam Hussein posjeduje oružje za masovno uništenje, što je poslužilo kao opravdanje za invaziju na Irak.

“Vjerovali smo da znamo o čemu je riječ. Povijesne činjenice, Saddamove ranije varke i podvale navele su poštene radnike CIA-e da dođu do takvih zaključaka”, priznaje George Tenet, bivši direktor CIA-e.

No, bez obzira na priznanje grešaka iz prošlosti, CIA tvrdi kako njihovi brojni uspjesi moraju ostati tajna.

Ako njihovo ponašanje zaslužuje osudu, onda bi trebalo kritizirati i predsjednike, od kojih primaju naređenja.

Izvor: Al Jazeera