Akcija ‘Palmyra’: Osmero u austrijskom pritvoru

Pokrajinski sud u Grazu je donio odluku o istražnom pritvoru ukupno 14 uhapšenih u racijama, u okviru jedne od najvećih operacija ikada provedenih u toj državi, protiv regrutera boraca na stranim ratištima.

Osam osoba je zadržano u istražnom zatvoru 14 dana, zbog opasnosti od bijega i utjecaja na svjedoke, a četvoro ljudi je pušteno na slobodu, dok za dvije osobe odluka još nije donesena, javlja iz Graza reporterka Al Jazeere Jasmina Kos.

Ukinut pritvor Bosniću i drugima

Sud Bosne i Hercegovine donio je rješenje kojim je prihvaćen prijedlog Tužilaštva za ukidanje pritvora i određivanje mjera zabrane osumnjičenima Huseinu Bosniću, Avdulahu Hasanoviću, Enesu Mešiću, Eminu Hodžiću i Ademu Karamuji, prenosi agencija Anadolija.

U saopćenju Suda navodi se da je osumnjičenima ukinut pritvor i određene mjere zabrane poput zabrane napuštanja boravišta, zabrane putovanja uz privremeno oduzimanje svih putnih isprava, kao i zabrane izdavanja novih putnih isprava i prelazak državne granice uz korištenje lične karte, te obavezno javljanje nadležnim policijskim stanicama, četiri puta sedmično.

Izrečene mjere zabrane mogu trajati dok za tim postoji potreba odnosno do drugačije odluke Suda, a kontrola opravdanosti vršit će se svaka dva mjeseca. U slučaju da osumnjičeni prekrše izrečene mjere zabrane, može im se odrediti mjera pritvora.

Bosnić, Hasanović, Mešić, Hodžić i Karamuja osumnjičeni su za krivično djelo organiziranje terorističke grupe u vezi sa krivičnim djelom javno podsticanje na terorističke aktivnosti i krivično djelo vrbovanje radi terorističkih aktivnosti.

Identitet osoba koje su puštene i zadržane još nije poznat, a zbog tajnosti istrage nema detaljnijih informacija.

Rezultat dvogodišnje istrage

Prethodno je bilo javljeno da je austrijska policija u ovim racijama uhapsila 13 osoba.

Među uhapšenima u akciji su i dvije osobe porijeklom iz Bosne i Hercegovine i jedna iz Srbije.

Privedeni se sumnjiče da su regrutirali mlade za borbe u Siriji i Iraku.

Među njima je i austrijski državljanin Mirsad Omerović, poznat kao Ebu Tejma, porijeklom iz Tutina u Srbiji.

Austrijski mediji ranije su prenijeli da je Omerović imao direktnu vezu sa samozvanim “halifom”oružane grupe Islamska država Irak i Levant (ISIL) Abu Bakrom al-Baghdadijem.

Negira optužbe

Omerović negira optužbe koje su iznijele austrijske vlasti. On je prilikom saslušanja, kako je rekao njegov advokat Lenar Binder, odbacio tvrdnje da je regrutirao 12 mladih za džihad.

Binder rekao je da su vlasti optužile Omerovića i zbog odlaska u džihad jedne desetine mladih, a istražni organi su naveli čak i imena tih osoba. Pojedini od njih, navodno, nisu ni poznati Mirsadu Omeroviću.

Prenio je da je njegov štićenik policiji naveo primjere mladih koji su već bili na putu u Siriju koje je on svojom intervencijom naveo da se vrate. Što se tiče njegovih govora, koji su objavljeni na internetu, Omerović kaže da su oni pušteni, bez autorizacije, u skraćenoj verziji i da ne sadrže poziv u džihad.

Policijska akcija kodnog naziva ”Palmyra” je rezultat dvogodišnje istrage, a u okviru ove operacije pretreseno je više od 40 objekata.

Do sada je blizu 150 osoba iz Austrije otišlo u Irak i Siriju kako bi se pridružili ISIL-u ili su zaustavljeni u pokušaju da to urade, navodi se iz austrijskog Ministarstva unutrašnjih poslova.

Tužilaštvo BiH i Udarna grupa za borbu protiv teorizma, na čijem je čelu tužilac Tužilaštva BiH, sarađuju s austrijskim institucijama u procesu otkrivanja i krivičnog procesuiranja počinitelja krivičnih djela povezanih s terorizmom i terorističkim aktivnostima, saopćilo je Tužilaštvo BiH.

Izvor: Al Jazeera i agencije