Svijet strahuje od novog hladnog rata

O mogućnosti izbijanja novog hladnog rata se govori diljem svijeta – od Ukrajine do Arktika. Rusija planira izgradnju najmanje 13 novih baza, oživljavajući time svoje isturene baze, napuštene nakon pada Sovjetskog saveza. Tri faktora od presudne su važnosti za nekretnine i geopolitiku – lokacija, lokacija, lokacija.

Jedan od arktičkih otoka, koji je posjetila ekipa Al Jazeera, skriveni je dragulj svima zainteresiranima da imaju parcelu uz more, s pogledom koji uzima dah, divljinom i mogućim prirodnim bogatstvima.

“Djeluje kao da na norveškom dijelu Arktika nema ničega osim zemlje. Ipak, malo toga je na prodaju, osim jedne parcele na planini, sa druge strane zaljeva. Od snijega i magle ta se planina sada ne vidi. Zanimljivo je da jedan kineski biznismen želi kupiti taj komad zemlje, čija je ekonomska vrijednost izuzetno mala. Postavlja se pitanje: ima li ta zemlja stratešku vrijednost?”, javlja Al Jazeerin reporter Ali Velshi.

Tragovi sovjetskog doba

Taj otok nije jedino mjesto u Svalbardu koje budi interes, jer kako rastu napetosti između Rusije i Zapada, stara sovjetska isturena baza Barentsburg na meti je interesa službene Moskve. U ruskom rudarskom naselju svugdje su tragovi sovjetskog doba.

“Možda ste vidjeli rečenicu ispisanu crvenim slovima ‘Naš cilj je komunizam’. Naravno da naš cilj danas nije komunizam. To je uspomena na jedno povijesno razdoblje”, kaže Konstantin Čekolev, rudar u Barentsburgu.

I danas, kao i za vrijeme SSSR-a, to naselje namirnice i hranu nabavlja iz Moskve. Količina ugljena koji se proizvede godinama se značajno smanjila, ali to ne znači da je Barentsburg manje važno mjesto. Na Arktiku se nalazi 13 posto svjetskih zaliha nafte i trećina zemnog plina.

Mnogi u Svalbardu misle da je Rusija zadržala Barentsburg kako sama sebi ne bi zatvorila vrata u tom području.

“Ako pogledate rusku politiku, arktičko područje je njima od velikog značaja”, kaže Christin Kristoffersen, gradonačelnica Longyearbyena.

Napetosti zbog Ukrajine

Danas u Barentsburgu živi samo oko 400 Rusa i Ukrajinaca, ali nakon izbijanja sukoba u Ukrajini, i ovdje su zavladale napetosti. Lokalni dužnosnici plašili su se da bi u dubinama rudnika moglo doći do fizičkih obračuna između Rusa i Ukrajinaca.

“Teško mi je. Moji roditelji žive u Ukrajini”, žali se Konstantin Čekolev.

Novi hladni rat ostavio je traga na ljude poput Konstantina, rudara koji je došao u Barentsburg, jer ovdje može zaraditi četiri puta više novca nego u Ukrajini. Poput kineskih tajkuna i ruskih energetskih kompanija, Čekolev je svoj dom napustio kako bi zaradio novac u ledenoj regiji, koji bi mogao postati poprište novog hladnog rata.

Izvor: Al Jazeera