Hapšenje muslimanskih vjerskih dužnosnika u Kini

Na zatvorske kazne osuđeni i muslimanski misionari koji su obavljali vjerske aktivnosti nakon što su uklonjeni sa svojih pozicija (Al Jazeera)

Kineski sud osudio je 22 osobe na zatvor, među kojima i imame, rekavši kako su oni „ekstremisti“ i da na nezakonit način propovijedaju u regiji Xinjiang, domu muslimanske manjine Ujgura.

Prema agenciji China News Service, izrečene su presude na kaznu zatvora u trajanju od 16 do 22 godine za 22 optuženih u Xinjiangu, u ponedjeljak uvečer.

Osuđeni i misionari

Navodi se da su pored imama na zatvorske kazne osuđeni i muslimanski misionari koji su obavljali vjerske aktivnosti nakon što su uklonjeni sa svojih pozicija, kao i osobe koje su prekršile zakon za vrijeme obavljanja dužnosti.

Također prenose i da su ovi ostali optuženi za izazivanje „rasne mržnje“ i upotrebu „mitova“ kao motivacije za kršenje zakona te započinjanje sukoba i podizanje tenzija.

Svjetska ujgurska konferencija osudila je optužbe iznesene protiv imama i misionara rekavši kako represija imaju za cilj potpuno oduzimanje prava ujgurskog naroda.

Kolektivne presude 

Kolektivne presude postale su veoma raširena pojava u Xinjiangu i veoma često se mogu vidjeti televizijski prijenosi suđenja u dvoranama punim ljudi.

Organizacije za ljudska prava kažu da kolektivna suđenja i presude uskraćuju pravo optuženih na regularno suđenje.

U septembru, sud je osudio na doživotni zatvor jednog od najistaknutijih boraca za prava Ujgura, u sudskom procesu koji je izazvao kritike na Zapadu i među grupama za ljudska prava.

Izvor: Al Jazeera