SAD prati ruske vojne avione nad Evropom

U petak iznad Evrope uočeni ruski lovci, bombarderi i avion-tanker (AP)

Ruski vojni letovi iznad evropskog zračnog prostora podižu napetost i predstavljaju potencijalnu prijetnju sigurnosti i civilnoj avijaciji, izjavio je u petak navečer glasnogovornik američke vojske John Kirby.

Kirby je, kako navodi agencija AFP, rekao da su Sjedinjene Američke Države zabrinute zbog letova ruskih vojnih aviona i kako Washington prati tu aktivnost „vrlo pomno“.

„Naravno, smatramo da ovaj povećani broj letova i aktivnost ne doprinosi sigurnosnoj situaciji u Evropi. Jasno, one predstavljaju potencijalni rizik eskalacije“, kazao je on.

Nekoliko letova

Agencija AFP prenosi Kirbyjeve navode kako je u petak bilo nekoliko letova i da je NATO uočio ruske avione iznad Baltika, Sjevernog mora i Atlantskog okeana.

„Avijacija je uključivala lovce, bombardere i avion-tanker“, rekao je predstavnik Pentagona, dodajući kako SAD želi da Rusija „poduzme korake, konkretne i opipljive, kako bi se smanjila, a ne povećala napetost“.

Sjevernoatlantska alijansa NATO je ove sedmice saopćila kako je rusko vojno zrakoplovstvo angažirano u obimnim letačkim operacijama u evropskom zračnom prostoru i da su avioni Alijanse poslati da ih presreću i identificiraju.

Prema podacima NATO-a, u 2014. je bilo više od stotinu presretanja ruske avijacije, što je otprilike tri puta više nego prethodne godine.

Izvor: Agencije