Portugalski lovci presreli ruske bombardere

Brojne intervencije članica NATO-a na evropskom nebu zbog ruskih aviona (AP)

Dva lovca F-16 portugalske vojske u petak su ponovno presrela dva ruska vojna aviona u međunarodnom zračnom prostoru u nadležnosti Portugala, rekao je za AFP glasnogovornik portugalskog Ministarstva odbrane.

Četiri lovca su poletjela iz baze Monte Real „u okviru operacije NATO-a“, dodao je glasnogovornik, dva dana nakon što je u istom zračnom prostoru portugalska avijacija presrela dva ruska bombardera.

„To znači da je sistem opet uspješno djelovao“, izrazio je zadovoljstvo portugalski ministar odbrane Jose Pedro Aguiar-Branco pred novinarima na lisabonskom aerodromu, nakon povratka sa službenog putovanja u Kolumbiju.

U srijedu je NATO objavio kako je otkrio pojačanu aktivnost ruske vojne avijacije u evropskom prostoru i u dva dana je izveo više zračnih intervencija.

Međunarodno pravo

U najvećoj operaciji u srijedu učestvovale su letjelice triju država Sjevernoatlantskog saveza pošto je iznad Atlantika otkrivena grupa osam ruskih aviona.

Norveški vojni avioni su pošli prema njima kako bi ih identificirali, pa se šest ruskih aviona vratilo. No dva, bombarderi TU-95, nastavili su let u pratnji britanskog Royal Air Forcea (RAF), a zatim portugalskih zračnih snaga.

Ruski avioni su zatim pošli prema Velikoj Britaniji, opet u pratnji RAF-a, nakon čega su nadzor preuzeli Norvežani.

Ruska ambasada u Lisabonu saopćila je u četvrtak da su ruski avioni poštovali međunarodno pravo leteći „u zračnom prostoru iznad međunarodnih voda, ne ulazeći u zračni prostor druge države“.

Izvor: Agencije