Avioni NATO-a presreli i pratili ruske vojne letjelice

Norveški lovac F-16 (lijevo) prati ruski bombarder TU-95 iznad Sjevernog mora (EPA)

Sjeveroatlantska alijansa saopćila je u srijedu navečer kako je pratila i presrela četiri grupe ruskih ratnih aviona, koji su “izvodili značajne vojne manevre” u evropskom zračnom prostoru u proteklih nekoliko dana, prenosi AFP.

“Veći broj ruskih letova predstavlja neobičan nivo zračne aktivnosti na evropskom nebu”, navodi se u saopćenju NATO-a.

Avioni, među kojima je bilo strateških bombardera, lovaca i aviona-tankera, otkriveni su iznad Baltičkog mora, Sjevernog mora, Atlantika i Crnog mora u utorak i srijedu, dodaje se u saopćenju.

Saveznici u NATO-u odaslali su letjelice da presretnu i identificiraju ruske avione, koji su stalno praćeni sa zemlje, navodi se u izvještaju objavljenom iz NATO-vog vojnog štaba SHAPE u Monsu, na zapadu Belgije.

Ne spominje se Ukrajina

U izvještaju se ne navodi kriza u Ukrajini, niti ima li povećanje aktivnosti veze s njom.

Međutim, ruska intervencija u Ukrajini, za koju NATO kaže da predstavlja najozbiljniju prijetnju sigurnosti Evrope i SAD-a od Hladnog rata, znatno je pojačala tenzije.

Istočne članice NATO-a, među kojima su Poljska i Baltičke države kojima je nekada vladala Moskva, naročito su nervozne, pa je alijansa koju predvode Amerikanci razmjestila dodatne avione i osoblje kako bi ih smirila.

Na prošlosedmičnom samitu 28 lidera NATO-a dogovorili su povećanje nivoa pripremnosti na moguće djelovanje.

Ruska intervencija i brzina kojom je napravila vojni pritisak na zvanični Kijev kako bi podržala proruske pobunjenike na istoku Ukrajine iznenadila je mnoge i potresla države istočnog dijela NATO-a.

Brojna presretanja

U obrazloženju incidenata, NATO je objavio kako je u ranim jutarnjim satima srijede osam ruskih aviona (četiri strateška bombardera TU-95, koji mogu nositi nuklearno oružje, i četiri tankera) otkriveno iznad Sjevernog mora, u međunarodnom zračnom prostoru.

Četiri norveška lovca F-16 su ih presreli.

Tada se šest letjelica vratilo ka Rusiji, dok su dva TU-95 nastavili let iznad Sjevernog mora, pa su pozvani i britanski lovci “Typhoon”.

Nakon toga su dvije ruske letjelice promijenile smjer i letjele iznad Atlantika, gdje su ih pratili portugalski F-16.

Na kraju su se dva bombardera okrenula, prošli zapadno od Velike Britanije ka Rusiji, navodi se u saopćenju.

Više od 100 presretanja

U srijedu poslije podne mješoviti sastav sedam ruskih aviona presretnut je iznad Baltičkog mora, dok su još dva TU-95 i dva borbena aviona Su-27 presreli turski lovci iznad Crnog mora.

U utorak je sedam ruskih aviona letjelo iznad Finskog zaljeva i Baltičkog mora, gdje su ih presreli njemački Typhooni, odaslani kao dio NATO-ve podrške istočnim saveznicima.

Iz NATO-a navode kako je bilo više od 100 slučajeva presretanja ruskih aviona u ovoj godini, tri puta više nego lani.

Izvor: Agencije