NYT: CIA naoružavala pobunjenike po svijetu

Barack Obama je da ovlaštenje CIA-i da počne program naoružavanja pobunjenika u jednoj bazi u Jordanu (AP)

Američka Centralna obavještajna agencija naoružavala je pobunjenike širom svijeta, od Angole preko Nikaragve do Kube, tokom 67 godina, koliko postoji, ali rezultati internog istraživanja koje je CIA provela pokazuju da to nije mnogo utjecalo na ishod sukoba, piše New York Times.

Nastojanja CIA-e da obuči sirijske pobunjenike predstavlja samo najnoviji primjer kako jedan američki predsjednik koristi tu obavještajnu agenciju da u tajnosti naoružava i obučava pobunjeničke grupe, navodi ovaj list.

Obuka boraca protiv ISIL-a

U internom izvještaju, jednom od nekoliko koje je CIA bila zadužena da napravi 2012. i 2013. godine, u jeku debate o tome da li se SAD treba uključiti u rat u Siriji, zaključuje se da su mnogi raniji pokušaji CIA-e da tajno naoružava strane snage imali minimalan utjecaj na dugoročni ishod sukoba.

Oni su bili još manje efikasni kada pobunjenici nisu imali direktnu američku podršku na kopnu, navodi se u izvještaju.

Međutim, predsjednik SAD-a Barack Obama je u aprilu 2013. godine dao ovlaštenje CIA-i da počne program naoružavanja pobunjenika u jednoj bazi u Jordanu.

Kasnije je njegova administracija odlučila proširiti misiju većim paralelnim programom Pentagona u Saudijskoj Arabiji, gdje se obučavaju borci za borbu protiv organizacije Islamska država Irak i Levant.

Cilj programa je da svake godine obuku završi oko 5.000 pobunjenika.

Pomoć pobunjenicima u Siriji

Do sada su rezultati bili ograničeni i američki zvaničnici kažu da je mračan stav CIA-e prema svojim ranijim operacijama naoružavanja pobunjenika utjecao na Obaminu nespremnost da počne tajnu operaciju.

“Jedna od stvari koju je Obama htio znati bila je: ‘Da li je ovo ikada dalo rezultate’?”, izjavio je jedan bivši visoki zvaničnik američke administracije koji je učestvovao u debati o tome.

Zaključci u izvještaju CIA-e bili su vrlo negativni, dodao je on.

Rasprava o tome da li je Obama suviše čekao da pruži pomoć sirijskim pobunjenicima obnovljena je nakon što su bivša državna sekretarka Hillary Clinton i bivši sekretar za odbranu Leon Panetta nedavno objavili knjige u kojima su napisali da su podržali plan koji je u ljeto 2012. godine predstavio tadašnji direktor CIA-e David Petraeus o naoružavanju i obučavanju malih grupa pobunjenika u Jordanu, ističe New York Time.

Izvor: Agencije