Gates: Obama nije vjerovao u strategiju rata

Biden (lijevo) i Gates (desno) zajedno na vojnoj ceremoniji (Reuters)

Bivši američki ministar odbrane Robert Gates je u svojim memoarima oštro kritizirao administraciju predsjednika Baracka Obame u vođenju rata u Afganistanu i izrazio žaljenje što predsjednik sam nije vjerovao u svoju politiku.

U memoarima Duty: Memoirs of Secretary at War, koji će biti objavljeni 14. januara, čije su dijelove u utorak objavili The New York Times i The Washington Post, bivši šef Pentagona (2006-2011) tokom predsjednika Georgea W. Busha i Baracka Obame nije bio blag.

On opisuje jedan sastanak u martu 2011. godine, tokom kojeg je demokratski predsjednik izgledao kao da više ne vjeruje u strategiju koju je sam odredio 18 mjeseci ranije, kada je poslao blizu 30.000 dodatnih ljudi i izrazio je sumnje u sposobnosti generala Davida Petraeusa, zapovjednika snaga u Afganistanu i afganistanskog predsjednika Hamida Karzaia.

Republikanac kod Obame

“Bio sam tamo i rekao sam sebi: Predsjednik ne vjeruje svom vojnom zapovjedniku, ne podnosi Karzaia, ne vjeruje u vlastitu strategiju i ovaj rat ne doživljava kao svoj”, napisao je Gates, republikanac koji je pristao ostati na čelu Pentagona tokom administracije Baracka Obame.

Bio je “sumnjičav, ako ne i potpuno uvjeren da će njegova strategija propasti”, dodao je.

“Prerano su tokom te administracije sumnja i nepovjerenje dužnosnika Bijele kuće, uključujući i predsjednika i potpredsjednika, prema generalima postali veliki problem”, ocijenio je Gates.

Robert Gates je posebno opor u pogledu potpredsjednika Joea Bidena, koji je uz savjetnika za nacionalnu sigurnost Toma Donilona bio pobornik slanja puno manje brojnog pojačanja u Afganistan.

‘Biden pošten’

“On je pogriješio u gotovo svim važnijim pitanjima vanjske politike i nacionalne sigurnosti u posljednja četiri desetljeća”, napisao je o Bidenu, kojeg, ipak, smatra “poštenim čovjekom”.

Gates priznaje svoje greške, kao kada se nije odlučio za slanje specijalnog voda u Abbotabad u Pakistanu, što je konačno naredio Obama.

Tamo su Amerikanci u maju 2011. godine ubili vođu Al-Kaide Osamu bin Ladena.

“To je bila jedna od najhrabrijih odluka kojoj sam svjedočio u Bijeloj kući”, napisao je Gates, koji je imao različite funkcije tokom predsjedanja osam predsjednika.

Izvor: Agencije