Narod mora odobriti dogovor s Janukovičem

Nakon sastanka lidera opozicije i predsjednika Ukrajine Viktora Janukoviča, koji je trajao skoro pet sati, nema konkretnih detalja, no oni će biti saopćeni tokom obraćanja opozicionih čelnika demonstrantima na centralnom trgu u Kijevu, javio je novinar Al Jazeere Ivan Čorkalo iz glavnog grada Ukrajine u četvrtak navečer.

„Procurilo je da bi neki od zahtjeva bili puštanje na slobodu pritvorenih novinara i ostavka ministra unutrašnjih poslova Vitalija Zaharčenka. No, lideri opozicije ističu kako će sve dogovoreno biti odobreno kada to narod, odnosno demonstranti potvrde i sve ovisi o reakcijama okupljenih na kijevskom trgu“, dodaje.

Čorkalo je naveo kako se po vanjskim reakcijama vidi kako je Ukrajina previše važna za Evropsku uniju jer su tokom cijelog dana stizali pozivi i reakcije čelnika.

„Reagirala je njemačka kancelarka Angela Merkel i kazala kako je zgrožena postupcima policije tokom jučerašnjih protesta. Predsjednik Europske komisije Juan Manuel Barroso pozvao je na kraj nasilja“, javio je novinar Al Jazeere.

Crni dim nad Kijevom

Centar Kijeva je bio obavijen crnim dimom, pošto su demonstranti palili automobilske gume uoči isteka ultimatuma predsjedniku Viktoru Janukoviču.

Okupljeni su zapalili velike vatre u Ulici Gruševski, ispred policijskog kordona.

Policajci nisu uspjeli ugasiti vatru uz pomoć dva vodena topa, pošto su demonstranti stalno donosili nove gume.

Kao odgovor na pokušaj gašenja vatre, demonstranti su gađali policajce kamenjem i udarali u bubnjeve.

Oni su napravili improvizirani katapult, sličan onom kakav je policija u srijedu uništila.

Premijer odbacio ultimatum

Ukrajinski premijer Mikola Azarov odbacio je ultimatum vođa opozicije, koji su zaprijetili ofanzivom ukoliko Vlada ne ispuni njihove zahtjeve.

 Azarov je naglasio da Vlada neće promijeniti svoj dosadašnji stav.

“Vlasti žele konstruktivan dijalog s opozicijom, ali neće prihvatiti uslove ultimatuma”, rekao je Azarov.

Najmanje pet demonstranta poginulo je tokom nasilja u Kijevu koje je izbilo u nedjelju, 19. januara, nakon što je blizu 100.000 ljudi preplavilo grad, protestirajući zbog usvajanja zakona o ograničavanju slobode demonstriranja.

Bez intervencije

Noć sa srijede na četvrtak protekla je relativno mirno, bez novih sukoba demonstranata i policije, javio je Čorkalo.

Rusija neće intervenirati u situaciji u Ukrajini, izjavio je glasnogovornik ruskog predsjednika Vladimira Putina.

“Ne mislimo da imamo pravo intervenirati u unutrašnje poslove Ukrajine na bilo koji način. Potpuno nam je neprihvatljivo miješanje u unutrašnje stvari” druge zemlje, kazao je Dmitrij Peskov u intervjuu objavljenom u dnevniku Komsomolskaja Pravda.

Rusija je “uvjerena” da ukrajinske vlasti “znaju šta treba raditi, te da će pronaći najbolje rješenje kako bi stvari vratili u normalu i uspostavili mir”, kazao je on.

Peskov je izrazio žaljenje zbog “stranog uplitanja” u krizu u Ukrajini, posve “očitog”.

“Ne možemo razumjeti ambasadore stranih zemalja koji rade u Kijevu i govore šta trebaju učiniti ukrajinske vlasti, te odakle moraju povući jedinice i policiju”, kazao je on, ne iznoseći više detalja.

“Rusija i Ukrajina su dvije bratske zemlje i teško nam je kad vidimo šta se događa u Kijevu”, poprištu žestokih sukoba od nedjelje, rekao je Peskov.

Ultimatum opozicije

Tri šefa opozicije razgovarala su u srijedu tri sata s predsjednikom Ukrajine Viktorom Janukovičem, ali bez rezultata.

Vođe ukrajinske opozicije dale  su nešto ranije ultimatum Janukoviču da u roku od 24 sata raspiše prijevremene izbore ili će se suočiti s novim, još žešćim protestima.

Kako je javio AP, opozicioni lideri pozvali su desetine hiljada okupljenih demonstranata da se uzdrže od nasilja i da ostanu na centralnom kijevskom trgu naredna 24 sata.

Oni su zahtijevali da Janukovič raspusti Vladu, da raspiše prijevremene izbore i da ukine rigorozne zakonske mjere protiv protesta.

Izvor: Al Jazeera i agencije