Sporazum, nakon puštanja Timošenko

Zapad smatra da je proces Julije Timošenko politički motiviran (Reuters)

Litvanija, zemlja koja predsjedava Evropskom unijom (EU), saopćila je u petak da EU neće potpisati sporazum o saradnji sa Ukrajinom dok bivša premijerka Ukrajine Julija Timošenko ne bude puštena iz zatvora.

Predsjednica Litvanije Dalija Gribauskaite izjavila je da Ukrajina mora prije potpisivanja sporazuma sa EU, planiranog za novembar, provesti ključne reforme, među kojima rješavanje pitanja Timošenko.

“Bez toga neće biti ni potpisivanja”, rekla je Gribauskaite, prenio je AP.

Zloupotreba položaja

Julija Timošenko, glavna liderka ukrajinske opozicije, služi sedmogodišnju zatvorsku kaznu pošto je osuđena zbog zloupotrebe službenog položaja i potpisivanja štetnih ugovora o kupovini ruskog gasa.

Zapad, međutim, smatra da je njen slučaj politički motiviran. Rusija se protivi sporazumu između Kijeva i EU jer želi da Ukrajina bude dio ekonomske unije koju predvodi Moskva.

Ruska carina je nedavno sve ukrajinske izvoznike uvrstila na spisak “rizičnih”, čime je na neodređeno vrijeme blokirala ukrajinski izvoz u Rusiju.

Predstavnici EU su poručili da je Evropa solidarna sa Ukrajinom suočenom s pritiscima Moskve, ali da i dalje očekuju da Timošenko bude puštena iz zatvora.

Izvor: Agencije