Manningu podrška kroz proteste i predstavu

Pristalice vojnika Bradleyja Manninga, koji je dao povjerljive podatke australskom novinaru i osnivaču WikiLeaksa Julianu Assangeu, protestirale su ispred Bijele kuće.

Manning (25) u srijedu je osuđen na 35 godina vojnog zatvora.

Ljudi koji su se okupili ispred Bijele kuće željeli su poslati poruku američkom predsjedniku Baracku Obami da pomiluje osuđenog.

Američki vojnik je radio je kao analitičar tajne službe u Bagdadu 2010. godine i WikiLeaksu predao više od 700.000 povjerljivih dosjea.

Inače, Manning je preko svoga advokata u četvrtak ujutro poručio kako želi nastaviti živjeti kao žena i da mu ime bude Chelsea.

Tužni školski dani

„Radikalizacija Bradleyja Manninga“, predstava o ranim godinama ovog vojnika, osvaja nagrade, a trenutno se izvodi na festivalu u Edinburghu, gdje je bila i novinarka Al Jazeere Charlie Angela.

Pružajući uvid u tužne školske dane koje je Manning proveo u Velsu, Narodno pozorište Velsa prikazuje osjetljivog dječaka sa snažnim osjećajem za moral koga su cijelog života proganjali – prvo zbog toga što je Amerikanac, a zatim homoseksualac.

Igraju ga različiti glumci, svi Manningovih godina, kako bi podsjetili publiku da bi svako mogao biti zviždač.

Prikazan je kao mladić koji, više od svega, želi steći univerzitetsku diplomu, no jedina opcija bio mu je odlazak u vojsku.

Međutim, nakon otkrivanja tajnih vojnih dokumenata, nije mu ostalo mnogo opcija. U nedavnoj izjavi ima naznaka žaljenja:

„Gledajući unazad na odluke koje sam donio, pitam se kako sam uopće mogao vjerovati da bih ja, niži analitičar, mogao promijeniti svijet nabolje“, kazao je Amerikanac tada.

Preopterećenost informacijama

Za autora predstave Tima Pricea, ovo je prilika da publici ponudi više detalja od medijskih naslova.

„Zadatak pozorišta i pripovjedača je da pokušaju ljudima objasniti poentu priča. Živimo u doba preopterećenosti informacijama. Imamo mnogo informacija, ali ne i razumijevanja“, kazao je Price.

Ispred pozorišta u Edinburghu, izvođači svim sredstvima pokušavaju privući pažnju. Angela javlja kako je ovo „najveći umjetnički festival na svijetu i konkurencija je žestoka“.

„Edinburgh u avgustu, prije svega, znači spektakl, boje i raznolikost. Ovim festivalom obično dominira komedija. Ipak, ova uznemirujuća predstava bez mnogo smijeha, o mladiću koji je želio promijeniti svijet, postala je pravi hit“, dodaje.

Izvor: Al Jazeera i agencije