Manning se izvinio zbog odavanja tajni

Žao mi je što sam povrijedio ljude, žao mi je što sam povrijedio Sjedinjene Američke Države, kazao je Bradley Manning (Reuters)

Američki vojnik Bradley Manning se u srijedu izvinio zbog davanja državnih tajni internetskoj stranici WikiLeaks, u najvećem otkrivanju povjerljivih podataka u historiji Sjedinjenih Američkih Država.

“Žao mi je što sam povrijedio ljude. Žao mi je što sam povrijedio Sjedinjene Američke Države”, kazao je 25-godišnji redov prve klase u procesu izricanja kazne na vojnom sudu.

“Izvinjavam se zbog neočekivanih posljedica mojih postupaka. Posljednje tri godine su bile poučno iskustvo za mene”, prenosi Reuters.

Manning se suočava sa zatvorskom kaznom od 90 godina zbog davanja više od 700.000 dokumenata, snimaka borbi i diplomatskih depeša WikiLeaksu, čime je stranica koja se zalaže za transparentnost i njen osnivač Julian Assange došao u centar svjetske pažnje.

Mentalni stres

Advokati odbrane koji traže blažu kaznu su pokušali sucu dokazati da su Manningovi nadređeni ignorirali znakove mentalnog stresa, a vojni psiholozi su svjedočili da se Manning osjećao izoliran zbog nošenja sa problemima svog spolnog identiteta.

Kapetan Michael Worsley, koji je liječio Manninga od decembra 2009. do maja 2010. tokom njegovog angažmana u Iraku je svjedočio da stres koji je Manning osjećao zbog svog posla kao obavještajni analitičar bio pojačan zbog toga što se nalazio u “izrazito muškom orkuženju” u borbenoj zoni.

Vojni glasnogovornik je rekao da je najverovatnije da će sutkinja pukovnica Denise Lind izreći presudu Manningu najranije sljedeće sedmice.

Tužiteljstvo će imati priliku da opovrgne izlaganje odbrane.

Očekuje se Manningov glavni advokat, David Combs, završi svoje izlaganje u srijedu u Fort Meadu u Marylandu, traženjem za blažu kaznu nakon što je svjedočilo desetak svjedoka.

Izvor: Agencije