Putin najavio promjene zakona o NVO-u

Putin smatra da treba odvojiti nevladine organizacije na one koji se bave političkim i one koje se bave socijalnim pitanjima (AP)

Ruski predsjednik Vladimir Putin najavio je djelimične izmjene zakona o nevladinim organizacijama (NVO), ali ne i odredbe kojima se od nekih organizacija traži da budu registrirane kao strani agenti, prenose agencije.

“Tu poziciju nećemo mijenjati”, rekao je Putin, kako prenosi Itar-Tass.

Agencija RIA Novosti podsjeća da su se, poslije uvođenja odredbe da neprofitna organizacija koja se bavi političkim aktivnostima i dobija sredstva iz inostranstva trebaju registrirati kao “strani agent”, mnoge organizacije koje se bave različitim socijalnim problemima žalile da su se pojavile primjedbe o registraciji.

“Treba odvojiti one koji se bave političkim pitanjima i čisto socijalnim i ne praviti problem onim organizacijama koje se bave socijalnim pitanjima”, rekao je Putin.

Zakonodavne podjele

NVO koje rade u Rusiji mogu se zakonodavno podijeliti na one koje se bave socijalnom politikom i one koje se bave socijalnim pitanjima, kazao je Putin, dodajući da je izdao odgovarajuće naloge, prenijela je agencija RIA Novosti.

Ruski predsjednik je rekao da predsjednička administracija, zajedno s aktivistima za zaštitu ljudskih prava, treba analizirati “sive zone” Zakona i redigirati ih na odgovarajući način.

“Mi ćemo analizirati praksu primjene i korigirati je”, kazao je Putin.

Zakon o NVO-u i “stranim agentima” donesen je prošlog ljeta i odnosi se na ruske NVO koje dobijaju sredstva i imovinu od stranih država, organizacija, građana i učestvuju “u interesu inostranih izvora u političkim aktivnostima na teritoriji Rusije”.

Posebni registri

One su bile obavezane registrirati se u posebnom registru i predati izvještaje o djelatnosti, uključujući finansijsku, kao i navesti svoj status “stranog agenta” pri objavljivanju svojih materijala.

Te izmjene izazvale su oštru kritiku nekih ruskih i međunarodnih društvenih organizacija, navodi ruska državna agencija.

RIA Novosti prenijela je izjave nekih pravnika po čijem tumačenju se ruskim nevladinim organizacijama koje se ne bave politikom može dozvoliti da se ne registriraju kao “strani agenti”, čak i ako dobijaju strane donacije.

Agencija prenosi i izjavu predsjednika advokatske komore Moskve Genrija Reznika da je za podjelu na NVO koje se bave političkom i drugim aktivnostima potrebno definirati pojam “politička djelatnost”.

Izvor: Agencije


Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada