Derviški ples na Taksimu za život bez maski

Mirno i sjedenjem. Nasilno i rušilački. Tako su u posljednjih nekoliko dana demonstranti protestirali za očuvanje Gezi parka u Istanbulu.

Zija Azazi odlučio se za igru. Nakon više decenija bavljenja sufizmom, riješio je da napusti Tursku i postane koreograf.

Iz Beča se vratio da pruži podršku svojim sugrađanima, onima koji su mirno demonstrirali. On je svoju poruku poslao derviškim plesom sa gas-maskom.

“Već 15 godina se interesiram za sufizam i mevlevizam. Kao umjetnik tragam kako da sufizam živimo, odnosno kako da ga postavimo u današnjicu i kako da bude razumljiv savremenim jezikom.

“Jedna Mevlanina rečenica glasi: ‘Ono što se trebalo reći, rečeno je’. U Turskoj treba reći nešto novo. Jučer je ostalo u jučerašnjem danu. Danas treba nešto drugo činiti. Ovo je u jednu ruku priča o ažuriranju. Trebalo bi uvijek raditi na sebi, ići u korak sa vremenom ali ne zaboraviti kulturu, prošlost i prepoznati taj most”, priča Azazi.

Na ove demonstracije, kaže, doveo je savremenog derviša sa gas-maskom, jer nije mogao da diše.

Zaboraviti na pohlepu

Zbog suzavca, ove politike, načina života, čovjek ne može da diše. Treba nam rješenje i zbog toga nosim masku za disanje. Želim da se druga strana prisjeti života i čistog zraka, života u kome neće biti potrebno nositi maske. Želim da se vrate takvoj politici“, kaže Azizi i nastavlja:

“Ići ukorak sa vremenom danas se može postići jedino uz umjetnost, kao što je to bilo ranije. I zbog toga sa performansom ovdje počinjem kao mevlevijski unuk i završavam ispred spomenika Ataturku. Sve je to Turska, sve to zajedno mora živjeti.”

On želi da građane podsjetim da su cjelina, da nemaju drugu domovinu, drugu zemlju.

“Moramo ovdje da živimo zajedno. Ako u tome ne uspijemo, nestat ćemo. Ako ne nestanemo, uklonit će nas. I zato kažem da moramo biti jedno. Snaga se treba posjedovati, a pohlepa zaboraviti. Svi smo jedno. Došli smo sa istog i idemo ka istom“, priča Zija Azizi.

Na kraju podsjeća da se prošlost ne smije zaboraviti.

“Ovdje je pohranjeno vrlo ozbiljno naslijeđe. Mnogo je kultura, vjera, nacija. Ne zaboravite to. Treba da posjedujemo informacije. Kada ih posjedujemo, ispravno ćemo postupati i ispravno govoriti. Nažalost, oko nas su hiljade ljudi koji su u zaboravu. Njima treba pružiti informacije. Ne može se nigdje stići skrivajući informacije, znanje i slobodu.”

Izvor: Al Jazeera


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO