Gradonačelnik obećao zaštitu Gezi parka

Antivladini protesti u Turskoj ulaze u deveti dan. Premijer Turske Recep Tayyip Erdogan sazvao je u subotu sastanak čelnika svoje Partije pravde i razvoja.

U međuvremenu, istanbulski gradonačelnik Kadir Topbas obećava da u okviru građevinskih radova na trgu Taksim,neće biti radova u Gezi parku.

Sukobi tokom noći

Tokom noći ponovno sukobi demonstranata i policije u pojedinim dijelovima Istanbula.

U sjevernom predgrađu Sultan Gazi nisu se štedjeli ni jedni ni drugi. Na zapaljive bombe i ulične barikade policija je reagirala veliki brojem oklopnih vozila i vodenim topovima.

Sa jutrom povratio se mir.

U ovoj konzervativnoj četvrti, nastanjenoj pretežno Kurdima i alavitima, komunalci uklanjaju štetu napravljenu u posljednjim okršajima.

Ponovno razbijeni izlozi i baneri, zapaljeni kontejneri i ostaci barikada.

Jedan od lokalnih stanovnika smatra da Erdogan treba promijeniti ton.

“Njegov govor bio je agresivan i to je ono što jedan premijer ne bi trebao raditi”, kaže student Cosku.

Nešto južnije u parku Gezi opuštenija atmosfera. Protesti su održani uz pjesmu i pištaljke. Vrijeme da se povrati snaga i uradi nešto korisno.

Zajednički posao

Posao čišćenja parka obavlja se zajednički kao i pripremanje hrane. Odlučnosti da nastave sa mirnim protestima za sada ne manjka.

“Probat ćemo izdržati i ako nas policija ponovno napadne. Zato što je ono što se ovdje dešava perfektna stvar. Kako možete vidjeti, svak svakome pomaže. Čistimo park i u tome svi pomažu”, kaže demonstrant Onur.

“Dok god oni ne odustanu, premijer ili bilo ko, mi ostajemo ovdje. Ne znam koliko će mjeseci ili godina to trajati, ali se sigurno nastavlja. Ostajemo ovdje i idemo dalje”, ističe aktivistica Gukce Gunac.

Premijer Erdogan je u subotu sazvao sastanak lidera svoje Partije pravde i razvoja kako bi raspravljali o aktuelnoj situaciji u zemlji.

Izvor: Al Jazeera


Povezane

Uprkos tome što se dio građana ne slaže s Erdoganom, on i dalje uživa široku podršku u Turskoj.

05 Jun 2013
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO