Bivši radnik CIA-e otkrio prisluškivanje

Amerikanac koji je radio za privatnu firmu, angažiranu od američke Nacionalne sigurnosne agencije, javno je preko lista Guardian saopćio da je medijima dostavio podatke o internetskom špijuniranju koje provodi američka Vlada.

Kako navodi britanski list, riječ je o Edwardu Snowdenu (29), koji se trenutno nalazi u Hong Kongu, prenosi Tanjug.

On je nekada radio kao tehnički asistent u CIA-i, da bi kasnije kao službenik Buz Alen Hamiltona, privatne firme koju je angažiralo Ministarstvo odbrane, učestvovao u tajnom projektu Nacionalne sigurnosne agencije (NSA).


Ivica Puljić uživo iz Washingtona

Prema pisanju Guardiana, Snowden je 20. maja napustio SAD i sada se nalazi u jednom hotelu u Hong Kongu.

Svjestan posljedica

Snowden je radio u kancelariji NSA na Havajima i tada je presnimio tajne dokumente. Pošto je prije tri sedmice uzeo bolovanje, rekavši pretpostavljenima da će biti odsutan neko vrijeme, napustio je SAD i odletio u Hong Kong.

“Moj jedini motiv je bio da informiram javnost šta se radi u njeno ime i šta se radi protiv nje. Svjestan sam da ću propatiti zbog svog postupka”, navodi se u intervjuu koji u ponedjeljak objavljuje Guardian.

“NSA je napravila infrastrukturu koja omogućava da se sve presretne. Ako želim da vidim vaš e-mail ili poruke na telefonu vaše supruge mogu to učiniti. Mogu doći do e-mailova, šifri, podataka sa telefona, kreditnih kartica. Ne želim da živim u društvu u kome se događaju takve stvari, u kome se snima sve što kažem”, istakao je Snowden.

Htio sam da sve ovo otkrijem još ranije, ali sam sačekao da prođu predsjednički izbori u novembru

Na pitanje da li je to što je uradio krivično djelo, on je odgovorio da je hipokrizija da vlast protiv njega podiže optužnicu, kada je sama umiješana u kriminal.

“Ne očekujem da mi se dogodi bilo šta dobro. Najveći strah koji imam je da će krenuti na moju porodicu, prijatelje, djevojku, svakoga sa kim sam bio u vezi”, dodao je on.

Očekuje deportaciju

Prema njegovim riječima, NSA je redovno lagala Kongres u svom izvještajima, ne navodeći tačno o kojem se nivou špijuniranja u Americi radi.

“Skupljamo više digitalnih podataka o komunikacijama Amerikanaca nego što to činimo kod Rusa”, kazao je Snowden i dodao da SAD špijunira skoro sve zemlje na svijetu.

On je rekao da je vjerovao da će Barack Obama ispuniti svoja obećanja, ali smatra da je nastavio sa politikom svog prethodnika.

“Htio sam da sve ovo otkrijem još ranije, ali sam sačekao da prođu predsjednički izbori u novembru”, dodao je Snowden.

Snowden se nada da ga vlast u Hong Kongu neće deportirati nazad u Ameriku i dodaje kako namjerava tražiti azil u nekoj zemlji koja dijeli vrijednosti slobode na internetu, a kao moguću je naveo Island.


Vlatko Košturjak o internetskom špijuniranju

Snowden nije isključio ni mogućnost da završi u američkom zatvoru, ocijenivši da se ne može “krenuti protiv najmoćnijih obavještajnih agencija u svijetu, a ne prihvatiti da to nosi rizik”.

Potvrda Obame

“Vjerujem da će ishod za Ameriku biti pozitivan, bez obzira na to šta se meni dogodi. Ne očekujem da ponovo vidim svoju kuću, iako bih to volio”, zaključio je Snowden.

Guardian je prije nekoliko dana, a zatim i Washington Post, objavio da NSA preko telekomunikacijske kompanije Verizon tajno prikuplja podatke o svim pozivima koji se vrše u toj mreži u Americi.

Također, otkriven je i dokument prema kome američke vlasti u potpunosti prate internetsku mrežu i društvene mreže, čitajući sve poruke i mailove koji cirkuliraju.

Američki predsjednik Barack Obama potvrdio je istinitost tih informacija, ali je sve branio borbom protiv terorizma, rekavši da nad tajnim programom postoji sudska i kongresna kontrola i da se time štite američki državljani od potencijalnih napada.

Izvor: Al Jazeera i agencije